Ida Hansson gör sista arbetsdagen i butiken på Nordby shoppingcenter där hon jobbat i sex år. Foto: Lisa Johansson/SVT

Ida, 28, gör sista dagen på jobbet: ”Känns förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Hansson, 28, är numera en av alla Strömstadsbor som blivit arbetslösa i pandemins fotspår.

– Det känns förödande, för när jag vaknar imorgon har jag inte samma trygghet som idag.

Dagens första kund får hjälp av Ida Hansson att hitta proteinbars. Det kan också vara dagens enda kund och kanske Ida Hanssons sista. I sex år har hon jobbat i butiken på Nordby shoppingcenter som säljer kosttillskott. Att den pandemi som blev känd för snart ett år sedan skulle innebära hennes uppsägning hade hon aldrig vågat tro.

– Jag minns att jag tänkte att det här kommer vara förbi om några veckor. Nu känns det som att det kan pågå i flera år, jag hade inte ens blivit förvånad, säger hon.

Tredubblad arbetslöshet

Arbetslösheten i Strömstad är rekordhög. För ett år sedan var 209 personer öppet arbetslösa i kommunen, idag handlar det om 650 personer och ytterligare 600 är varslade om uppsägning.

Det är framförallt inom gränshandeln som arbetstillfällen försvunnit. När Norge stängde gränsen mot Sverige i mars förra året försvann kunderna. Ida Hansson har svårt att se var på arbetsmarknaden som det finns plats för henne.

Kommer du bli kvar i Strömstad?

– Ja, jag har väldigt svårt att se mig själv flytta. Men jag vet att många andra har valt den vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.