Starta klippet för att få bakgrunden till rättsfallet efter Estoniadykningarna – där journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson står åtalade Foto: Dplay / Privat

Efter dokumentären och dykningarna vid Estonia – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

25 januari inleddes rättegången mot journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson. Männen bakom den uppmärksammade och prisade dokumentären om Estonia. De båda stod åtalade för brott mot Estonialagen i samband med att de skickade ner en dykrobot för att undersöka vraket.

Starta klippet ovan för att se vägen mot rättegången.

Dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt” publicerades i september 2020. Under skapandet av dokumentären skickade filmteamet ner en dykrobot för att undersöka fartyget, varpå de hittade ett hål på sidan av skrovet.

Estoniakatastrofens efterspel

Första gången lagen prövas

Efter Estonias förlisning stiftade den dåvarande regeringen en särskild lag om att gravfrid ska råda vid vraket. Och det är för brott mot den lagen, i samband med att de skickade ner dykrobboten, som Henrik Evertsson och Linus Andersson nu står åtalade.

Det är första gången som lagen prövas rättsligt och frågan är inte vad som har skett, utan om det som skett var brottsligt.

Rättegången som inleds under måndagen i Göteborgs tingsrätt beräknas ta två dagar. Båda männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofens efterspel

Mer i ämnet