Mark är en kommun i sorg. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Identifieringsarbetet efter bussolyckan i Härjedalen tar tid

Uppdaterad
Publicerad

Marks kommun har ännu inte offentliggjort namnen på de tre unga personer som omkom vid bussolyckan i Härjedalen. Identifieringsarbetet är svårt och tar tid.

Tre barn dog i den svåra bussolyckan i Härjedalen och en person vårdas med livshotande skador. Kommunen har vid lunchtid på måndagen ännu inte offentliggjort namnen på de omkomna.

– Identifieringsarbetet tar tid och därför får vi vänta med att offentliggöra de tre omkomna som alla är ungdomar, sa Lars Jerrestrand, tillförordnad kommunchef i Mark vid en presskonferens.

– Det blir en uppgift för polisen att berätta.

En kommun i sorg

Mark är en kommun i sorg. Det var det tydliga budskap vid den presskonferens som kommunledningen höll vid lunchtid på måndagen.

– Vi tänker på dem som nåtts av dödsbud men också alla som är allvarligt skadade, familjer och anhöriga, säger Peter Landgren (S), tillförordnat kommunalråd i Mark.

På Ängskolan har fokus legat på att informera och stödja elever och lärare. Många aktörer deltar i det arbetet. Elevhälsan, frivilliggrupper, räddningstjänst, polis och kyrkan.

– Vi har många praktiska problem som dyker upp, vi har till exempel nationella prov i morgon, säger Dennis Reinhold, chef för Barn- och ungdomsförvaltningen.

Mottagningsorganisation finns

För de elever som hämtats av föräldrar, och som nu är på väg tillbaka från Härjedalen, finns också en plan.

– Vi har en mottagningsorganisation som vi satt upp, de som kommer tillbaka har varit med om traumatiska upplevelser, säger Dennis Reinhold.

Skolan kommer under hela veckan ha öppet lite längre på dagarna. Även under påsklovet kommande vecka är tanken att skolan ska vara öppen för de som har behov av det

Samtidigt uppmanas alla kommuninvånare att hjälpa till i sorgearbetet.

– De som drabbades kom från olika delar av vår kommun så på det sättet är hela vår kommun påverkad av den här händelsen. Därför är det extra viktigt att alla hjälper till att stötta varandra, säger Peter Landgren.

Larmet om bussolyckan kom klockan 07.07 på morgonen söndagen den 2 april.

En buss med 59 personer – 52 ungdomar och 7 vuxna – hade åkt av vägen och hamnat på sidan.

Tre ungdomar omkom. Över 20 personer behövde sjukhusvård, varav fem för allvarliga skador.

Bussresan hade startat klockan 22 på lördagskvällen från Skene i Västergötland.

En förundersökning har inletts för att utreda olycksorsaken.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet