Instagramdömd: Jag ångrar mig

Uppdaterad
Publicerad

Den dömda 15-åringen i det omtalade Instagramfallet skriver i dag ett öppet brev i GP.

Den 15-åriga flicka som dömdes till ungdomsvård i det uppmärksammade Instagrammålet i tisdags ber om ursäkt i ett brev i tidningen GöteborgsPosten.

”Målsägarna har full rätt att vara upprörda men jag vill verkligen få fram att vi inte har skrivit något själva om dem. Det var inte våran avsikt att kränka någon.

Instagrammålet i Göteborg

Jag erkänner att jag har gjort ett stort misstag som många har lidit av och ber så mycket om ursäkt för det som har hänt” skriver flickan till tidningen.

”Mitt liv är över”

Hon skriver också att hon tycker att domen var onödigt hård. De två flickorna dömdes till ungdomsvård respektive ungdomstjänst och de dömdes också att betala ett skadestånd på 570 000 kronor.

”Jag tycker att domen är enormt hård, det känns som att vi har använts som ett exempel till att sätta skräck i ungdomar som vill begå ett liknande brott. Jag kan inte förstå att mitt liv är över redan som 15-åring fast jag inte har orsakat någon fysiskt skada.”

15-åringen håller med om att de ska straffas för det de gjort, men anser att rätten inte tagit hänsyn till de dömdas ålder eller ekonomiska situation.

”Jag hade blivit mer nöjd om jag fick sluten ungdomsvård i flera år för då hade bara jag fått tagit del av konsekvenserna och inte hela min familj, framförallt min mamma.”

I mejlet till GP skriver 15-åringen att de två dömda tonåringarna tänker överklaga domen till hovrätten och att de hoppas att skadestånden justeras ned.

Flickans mamma har godkänt att brevet publiceras, uppger GP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet