Politikerna röstade nej till att bygga ut Skaftöhemmet Gullvivan. Foto: SVT

Ivo kritisk mot flytten av boende på Gullvivan: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

De boende på äldreboendet i Gullvivan på Skaftö fick tvångsflyttas i somras.

Kommunen uppgav personalbrist som orsak till beslutet.

Nu får kommunen kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Det var socialnämnden som fattade beslutet i slutet av maj om att akut stänga boendet eftersom man menade att säkerheten för de boende inte kunde garanteras på grund av personalbrist.

De elva boende som har Gullvivan som sitt hem bor efter flytten på andra hem som finns i Lysekils kommun. Många anhöriga hörde av sig till SVT Väst och berättade om stor oro och ilska riktad mot hur kommunen hade brustit i bland annat kommunikationen.

Ivo: Informationen var inte tillräcklig

Nu får socialnämnden kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo):

”IVO kan konstatera att även om information har lämnats har den varken varit tillräcklig eller relevant för att undvika oro och ängslan hos de boende och deras anhöriga. Den enskilde ska också ges tillfälle och rätt att lämna synpunkter och klagomål på utförandet av insatser, i detta fall avflyttningen till annat särskilt boende.”

Dessutom riktar Ivo kritik mot att kommunen bestämmer sig för att stänga boendet – utan att lämna alternativ för de boende.

”Enligt IVO är det inte acceptabelt att ställa de enskilda inför ett val som innebär att antingen acceptera det erbjudna ersättningsalternativet eller tacka nej och finna en annan lösning.”

Ordförande: Vi hade inte kunnat göra annorlunda

Ricard Söderberg (S) är ordförande i socialnämnden.

– Jag ser inte hur vi hade kunnat göra mer när det kommer till informationsflödes som var då. Vi gav ut rätt mycket information, och vi hade inte kunnat göra annorlunda när läget var så akut, säger han.

Vad tänker du att Ivo menar att man inte kan säga att de boende måste flytta eller fixa boende själv?

– Det står också att utifrån kommun som utförare att verkställa det beslut om bistånd, så generellt tror jag inte det är överklagningsbart. Beslut bör fattas i de enskilda fallen i enlighet med de regler som finns, säger Ricard Söderberg.

Så fortsätter han:

– Det var en extrem situation, och ingen av våra chefer som varit med länge har aldrig sett något liknande. Nu ska vi se över våra rutiner så att vi agerar bättre om vi skulle hamna i samma situation igen,

Enligt Ivo kommer man inte att vidta några åtgärder med anledning av bristerna, men man kan komma att följa upp beslutet.

Framtidsplanerna om Gullvivan har också handlat om kommunen som har sagt att man vill bygga ut verksamheten. Men det förslaget röstades ner av socialnämnden i slutet av oktober i år.

Titta på videon med Ingvar, vars fru bodde på Gullvivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.