30 anhöriga till tidigare pensionärer som bott på Skaftöboendet Gullvivan åkte i gemensam trupp till socialnämndens möte i Lysekils kommun. En av dem var Lisbeth Forsell. Foto: SVT

Anhöriga på nämndmöte om Gullvivan – ”Jätteviktigt att få svar”

Uppdaterad
Publicerad

Idag hoppades anhöriga att många frågetecken skulle rätas ut när det gäller Skaftöboendet Gullvivan på Skaftö.

Socialnämnden höll möte och nästan 30 anhöriga var på plats.

Det alla vill ha svar på är: När öppnar Gullvivan igen? Men beskedet dröjer.

Personalbrist är det officiella svaret på varför Gullvivan skulle stängas under åtta veckor i somras. Då fick alla de boende – totalt tolv stycken – flytta tillfälligt till andra boenden inom kommunen. Idag lever bara tio av dem.

Nu har det gått elva veckor och de anhöriga eller de boende på hemmet har inte fått några besked om när Gullvivan ska öppna igen.

– Det är jätteviktigt att vi får svar idag. Vi har blivit lovade att det ska öppna på nytt, säger Lisbeth Forsell, en av de anhöriga på plats i Lysekil i dag.

Fortsatt personalbrist

Men mötet gav inte det svar åhörarna hoppades på. Personalbristen kvarstår, så att öppna är inte aktuellt i dagsläget. Och eftersom kommunen dessutom undersöker en möjlig utbyggnad, som kan vara klar om två år, väcktes oro bland åhörarna är att återöppnandet i värsta fall skulle kunna dröja tills dess.

– Jag är 90 år. Jag hade hoppats att jag en gång skulle få njuta av Skaftöhemmet. Men jag känner ilska, besvikelse, säger Katarina Wilandh, som närvarade vid mötet.

Oro att boendet ska stänga

Tidigare har Eva Andersson, socialchef i Lysekil, sagt att de boende ska få flytta tillbaka efter sommaren.

– Tanken är att återgå till verksamhet här efter semesterperioden och sedan kommer det att ta några veckor att flytta tillbaka, säger Eva Andersson, socialchef Lysekils kommun.

Många av de anhöriga till de boende på Gullvivan tror att kommunen vill stänga ner äldreboendet. Men det menar man från kommunens sida inte stämmer.

– Det finns inga som helst planer på att stänga Gullvivan i nuläget, sa socialnämndens ordförande Ricard Söderberg (S) till SVT Nyheter Väst efter mötet och poängterar att man i kommunen har brist på den här typen av boenden.

Stängningsbeslutet av Gullvivan tas på nytt upp för prövning vid nästa nämndsammanträde den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.