På Dicks tidigare boende blev han hotad och kränkt. Nu riktar även Ivo kritik mot hans nya boende Humana. Foto: SVT/TT

IVO underkänner Hultagårdens utredning

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg underkänner Hultagårdens utredning om de missförhållanden som SVT Nyheter Väst avslöjade. Istället startar de nu en egen granskning av gruppboendet.

– Vi uppfattar det som att de i sin utredning beskriver att de tillämpar otillåtna arbetsmetoder, säger inspektören Lena Almvik Gombor.

I början av februari avslöjade SVT Nyheter Väst hur autistiske Dick Nord som bor på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet blivit utsatt för hot och kränkande behandling från personal.

Efter avslöjandet anmälde Hultagården sig själva till IVO enligt lex Sarah. Men nu underkänner IVO boendets egen utredning av missförhållandena.

Kränkningar och hot på gruppboende

Startar egen utredning

– Den är inte tillräcklig och uppfyller inte kraven enligt gällande föreskrift, säger Lena Almvik Gombor, inspektör vid IVO.

Myndigheten konstaterar att det inte är tillräckligt utrett hur det kunde inträffa. Vidare konstateras brister i utredningen gällande om något liknande har hänt tidigare eller om det skulle kunna inträffa igen.

Nu startar IVO en egen utredning. Utredningen ska bland annat fokusera på boendets egen kontroll av verksamheten och arbetsmetoderna som används.

Misstänker otillåtna arbetsmetoder

IVO har särskilt reagerat på beskrivningar i utredningen som de uppfattar som att boendet använder våld- och begränsningsåtgärder i sitt arbete. Bland annat skriver Hultagården i sin utredning att en situation har krävt att medarbetaren har varit fysisk och att de har använt sittsäck ”som hålls på omsorgstagaren för att dämpa oron”.

Enligt boendets egen utredning pågår fasthållningen vanligtvis som mest 15 minuter, men oftast inte mer än några minuter.

– Det är helt förbjudet. Det är ju helt skyddslösa personer som bor i den här typen av verksamhet, säger Lena Almvik Gombor.

– Man får inte hålla fast någon om det inte är så att man på ett väldigt bra sätt kan beskriva att det är för att personen inte ska skada sig själv eller någon annan. Fasthållning får inte användas som arbetsmetod. Det gör att det är något vi vill titta närmare på.

Är det vanligt att ni underkänner utredningar på det här sättet?

– Nej, för det mesta gör vi inte det. De brukar hålla måttet.

Den person som hörs hota och kränka Dick i en inspelning har sagt upp sig. Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, har också sagt tidigare att en konsult ska tas in för att jobba med personalens bemötande.

Hultagårdens högst ansvarige

Så här kommenterar Martin Linde-Rahr IVO:s kritik i ett mejl till SVT Nyheter Väst:

– Stiftelsens arbete runt detta är inte på något sätt klart. Både utredningen om vad som hänt och hur vi skall gå vidare fortsätter. Handledaren som är upphandlad kommer nästa vecka till arbetsgruppen. Vi håller nu på att gå igenom dokumentation och avvikelser för att undersöka hur man hanterat svåra situationer. 

Han fortsätter:

– Vi beskriver i vår anmälan att en sannolik orsak till att personen använde ett helt oacceptabelt språk och bemötande var ett långvarigt stresspåslag från sommaren och framåt. Det är ett misslyckande från Stiftelsens sida att detta inte uppmärksammades. Medarbetarna menar att bemötandet såsom det framstår i ljudinspelningen är mycket olämpligt och är oerhört bestörta. Vi har idag inga bevis på att sådant bemötande är använt i andra sammanhang. Nästa steg är att i detalj intervjua personalen om bemötande i svåra situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet