Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg. Foto: SVT

”Ser en koppling till Trumps tillkännagivande av ambassadflytt”

Uppdaterad
Publicerad

Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg var själv närvarande under brandattentatet på lördagskvällen då ett 30-tal ungdomar firade den judiska högtiden Chanukka.

– Vi var medvetna om att det var en förhöjd hotbild mot judiska institutioner, men det kom som en överraskning ändå att det drabbade oss, säger Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

Ser en koppling

– Jag ser en direkt koppling till Donald Trumps tillkännagivande att USA flyttar sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, säger Allan Stutzinsky.

Brandattack mot synagogan

De ungdomar som firade Chanukka inne på synagogan, såg inte något av attentatet, men hörde vad som hänt och fick snabbt hjälp att bli evakuerade från platsen.

Släktes av regn

Den eld som utbröt, släcktes i stort sett snabbt av ett regn och räddningtjänsten fick avsluta släckningsarbetet.

– Jag såg själv när några personer som kastade föremål över staketet, och jag gissar att det kan ha varit molotovcocktails, säger Allan Stutzinsky.

– Som tur är kom regnet, och jag vet inte hur det hade gått om det hade börjat brinna i en bil som stod i närheten.

Chanukka

Chanukka är en judisk högtid som även kallas ljusfesten.  Det som firas är återtagandet av Jerusalems tempel och firandet pågår i åtta dagar. Datum för högtiden varierar, men i år infaller högtiden 12-20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet