Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Bernmar (V), Axel Josefsson (M) och Jonas Attenius (S) går alla tre framåt i kommunvalet i Göteborg. Foto: SVT

Jämn slutstrid i valet i Göteborg: S kraftigt framåt

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Socialdemokraterna gjorde ett starkt val i Göteborg, men det är oklart vilka som kommer samarbeta för att få en majoritet. Så vem som kommer att styra i staden är fortfarande osäkert.

– Fantastiska siffror, vilken vändning! Det är glädjande för Socialdemokraterna i Göteborg, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S).

Efter förra valet 2018 blev det ett maktskifte i Göteborg. Alliansen tog över efter 24 år av socialdemokratiskt styre i staden. Men man gjorde det med en liten marginal och hade bara strax över en fjärdedel av mandaten.

Jämnt i mandatfördelningen

Nu ser det ut att återigen bli väldigt jämnt vad gäller mandaten och vem som kommer att styra. I årets val går främst Socialdemokraterna i Göteborg framåt med en ökning på 5, 9 procent jämfört med förra valet. Men även Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar.

– Det kommer att bli förhandlingar, säger Axel Josefson (M) nuvarande kommunstyrelsens ordförande.

– Jag kommer hålla öppet många dörrar och förhandla brett. Det viktiga för oss är sakpolitiken. Jag kommer väga de olika Socialdemokratiska förslagen noga. Sakpolitiken går före makten, säger Jonas Attenius som fram till nu varit socialdemokratiskt oppositionsråd.

Det krävs 41 mandat för att de rödgröna ska kunna ta makten i Göteborg igen. När 408 av 411 distrikt är räknade har den konstellationen precis egen majoritet med 41 mandat. Men partierna har inte haft något tydligt samarbete den senaste mandatperioden.

Vågar du utropa dig själv till vinnare?

Jag tycker det ser väldigt bra ut, säger Jonas Attenius (S).

Ett parti som däremot minskar är Demokraterna. Jämfört med förra valet backar partiet med 10, 6 procent.

V öppnar dörren för C

Vänsterns starke man i Göteborg, kommunalrådet Daniel Bernmar, öppnar för ett samarbete med Centerpartiet.

– För oss är det naturligt att samarbeta med Socialdemokraterna, med Miljöpartiet och med andra partier som står upp för mänskliga rättigheter och vi tycker att Centerpartiet har visat att de gör det, säger han.    

Hör SVT:s valexpert om den jämna slutstriden i valet i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s valexpert om den jämna slutstriden i valet i Göteborg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet