Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört hedrande”. Hör Jonas Attenius (S) om valresultatet – och hur han kommer att jobba för att få till ett majoritetsstyre. Foto: SVT

Socialdemokraterna vill forma en majoritet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Vilka partier som ska styra i Göteborg är långt ifrån klart. Jonas Attenius (S) kommer nu ”förhandla brett” med de andra partierna i Göteborg – förutom med Sverigedemokraterna.

– Det viktiga för mig är att försöka få till ett majoritetsstyre för den här stan, säger han.

I klippet ovan hör du en intervju med Jonas Attenius (S) och Emmyly Bönfors (C).

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i kommunvalet i Göteborg och får sex nya mandat i fullmäktige, enligt det preliminära valresultatet.

Valet 2022 Väst

Efter valet 2018 sprack det rödgröna samarbetet mellan S, V och MP och det är oklart om det kan återupplivas. I så fall skulle de tre partierna tillsammans få en majoritet – enligt nuvarande preliminära siffror: 41 mandat.

– Jag har förstått att det tickar fram och tillbaka, det är först på onsdag vi vet hur det blir. Men oaktat det så är det kommande förhandlingar som kommer avgöra. Jag kommer förhandla brett, säger Jonas Attenius (S).

Möjligt samarbete med Centerpartiet

På riksnivå har ju Centerpartiet valt att ingå i Socialdemokraternas regeringsunderlag. Frågan är hur det blir i Göteborg.

Hur tänker du kring samarbete med Centerpartiet?

– Jag har dörrarna öppna brett, de enda jag stänger dörrarna till är Sverigedemokraterna och det står jag fast vid, säger Jonas Attenius (S).

Centerpartiets kommunalråd ger ett liknande svar.

Kommer ni forsätta samarbeta i Alliansen eller kan det bli aktuellt med ett samarbete åt vänsterhållet?

– Det som vi har sagt är att vi kan tänka oss att prata med alla partier, utom Sverigedemokraterna, säger Emmyly Bönfors (C).

Så här ser mandatfördelningen ut i kommunalvalet i Göteborg då 99 procent av rösterna är räknade. Foto: SVT

26 av 81 mandat

I skrivande stund har det nuvarande styret, Alliansen (M, KD, L och C), 26 av 81 mandat. Moderaternas Axel Josefson är dämpad dagen efter valet, men säger att han är nöjd över att partiet i Göteborg vuxit. Även han letar nu breda samarbeten för ett möjligt alliansstyre.

– Vi vill ju främst samverka inom alliansen. Sedan har vi varit öppna för att också inkludera Demokraterna i detta samarbetet.

Hur tänker du kring Sverigedemokraterna?

– Vi har ju sagt att vi inte vill ha ett formellt budgetsamarbete med dem. Men från moderat sida är vi beredda att samtala med alla partier i enskilda frågor och göra upp med dem i enskilda frågor.

Hör Axel Josefson (M) kommentera kommunvalet i Göteborg i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Axel Josefson (M) kommentera det jämna kommunvalet i Göteborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet