Azusa Nakashima och Mariko Kaji från Japan har varit på Kullegårdens äldreboende i Sävedalen för att lära sig av den svenska äldreomsorgen. Foto: Partille kommun/SVT

Japan och Partille i unikt samarbete inom äldrevården

Publicerad

På ett äldreboende i Sävedalen lär japaner och svenskar av varann. I ett utbyte besöker medarbetarna varandras arbetsplatser för att utveckla sin egen verksamhet.

– Japanerna är väldigt lyhörda och vill lära av oss, samtidigt som vi lär mycket av dom, säger Anneli Franzén, enhetschef på Kullegårdens äldreboende.

På Kullegårdens äldreboende i Sävedalen finns ett behov att lära av andra, dela med sig och utveckla det som är ett hem för flera äldre människor.

Sedan 2016 har flera äldreboenden i Partille skapat ett utbyte med liknande verksamheter i Hiroshima, Japan.

– En av politikerna i Partille har en syster som jobbar som läkare. Hon har samarbetat med det japanska omsorgsföretaget Atokai. Sen ville Atokai också ha ett utbyte med omvårdnadspersonal, och då ställdes frågan till Partille kommun, säger Anneli Franzén, enhetschef på Kullegårdens äldreboende.

Årligt utbyte i två veckor

Under hösten 2016 skickades två personer till Japan, och till Partille kom två japaner. Utbytet sker en gång per år i två veckor, och i september besökte Azusa Nakashima och Mariko Kaji Partille, för att jobba på Kullegårdens och Grenvägens äldreboende.

– Dom bodde hos mig och det var väldigt spännande. På kvällen kunde vi prata om hur dagen varit. Och vi pratade om det japanska samhället jämfört med det svenska, säger Anneli Franzén.

Företaget Atokai som står bakom initiativet, står också för alla kostnader i samband med utbytet.

– Japanerna vill lära sig mer kring bemötandet, aktiviteter och vårt individanpassade arbetssätt. Och vi har lärt av dom att de har väldigt fina lokaler, fantastisk god och näringsrik mat samt att de äldre i Japan tränar mer än vi gör här.

”Otrolig respekt för deras äldre”

Enligt Franzén blir japanerna äldre och har inte problem med artroser som vi har. Och det finns flera kulturella skillnader.

– De har en otrolig respekt för deras äldre. Och vi har olika förutsättningar, deras äldre vårdas mest hemma.

I november kommer två svenskar åka till Japan och Anneli Franzén ser gärna att samarbetet fortsätter.

– Vi har avtal till 2018 och hoppas på en fortsättning. Jag har själv varit i Japan två gånger och det ger jättemycket inspiration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.