Josefson (M): ”Kan inte leva av en gratiskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan valet.

I Göteborg ledde valresultatet till maktskifte för första gången på 24 år, och till att ett helt nytt parti blev näst störst. Men vad har hänt i Göteborg sedan dess? SVT Nyheter Väst har tagit pulsen på några av stadens största makthavare. Först ut: moderaten Axel Josefson (M).

Valet 2018 blev en besvikelse för många partier i Göteborg. De största förlorarna, sett till procentenheter, var Moderaterna som backade med nästan åtta procentenheter. Den dåvarande gruppledaren Jonas Ransgård tvingades avgå och befann sig i en form av kris. Ändå lyckades de leva upp till sitt allra tydligaste mantra inför valet – att efter 24 år få bort Socialdemokraterna från makten i Göteborg.

Nu gäller ett helt annat mantra, som kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson upprepar i många intervjuer:

Val 2018 – #dinröst

– Vi ska fokusera på kärnverksamheten och höja kvalitén i välfärden.

”Kan inte leva av en gratiskultur”

Sedan Alliansen tog över makten i Göteborg har en hel del av de gamla rödgröna satsningarna stoppats eller förändrats. Göteborgs stad subventionering av kollektivtrafiken har slopats så periodkorten från Västtrafik blivit dyrare. Fri entré för ungdomar och pensionärer på många simhallar har tagits bort. Likaså satsningen på gratis broddar till pensionärer.

Vad tror du att det här leder till när det gäller stödet för ert styre?

– Jag tror säkert att den enskilde vill ha en gratis brodd och en gratis entré, men jag tror också att många förstår att vi inte kan leva av en gratiskultur. Vi behöver förstå att saker och ting kostar och att när man nyttjar en sak att man också är beredd att betala för det, säger Axel Josefson.

Mörka moln på himlen

Några helt omvälvande förändringar hinner sällan synas bara på ett år, men under mandatperioden har Alliansen förändrat processen för att bygga bostäder, ordnat med fler trygghetsvärdar i utsatta områden, och gett skolan mer pengar.

Men i horisonten syns mörka moln. Svenska kommuners ekonomier går knackigt, och i Göteborg har Alliansen viftat med en svångrem, och bett de olika nämnderna att förbereda sig för att den snart kommer att dras åt rejält.

Oroar du dig över att de här mindre kostymerna som ni nu aviserar för nämnderna kommer att drabba människor på ett för allvarligt sätt?

– Nej det kommer ju påverka människor men jag tror inte att det kommer att drabba människor på något allvarligt sätt. Jag tror också att det finns en djup förståelse bland göteborgarna att man måste göra de här prioriteringarna om man inte ska gå in och höja skatten, vilket vi gärna vill undvika.

Stänger inte dörren för skattehöjning

Men faktum är att Josefson inte stänger dörren för en skattehöjning under mandatperioden. Tvärt om, håller han den öppen och lägger över bollen på regeringen istället, vars förslag om nytt utjämningssystem kan innebära att Göteborg förlorar omkring 200 miljoner kronor.

– Väljer staten att fortsätta den vägen, då finns det inte så många andra möjligheter för oss kommuner att agera på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet