Zana Mohammad, förbundsordförande för Ibn rushd, ser kammarrättens dom som en upprättelse. Foto: TT/Pressbild/Khim Efraimsson

Kammarrätten: Fel av Göteborg att hemligstämpla utredning om Ibn Rushd

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om Ibn rushd borde inte ha hemligstämplats, det har kammarrätten nu slagit fast. 

Eftersom den var utförd av en extern aktör skulle den ha räknats som allmän handling. 

Under förra året beställde Göteborgs stad en extern utredning av det muslimska studieförbundet Ibn rushd. Det fanns då misstankar om samröre eller kopplingar till organisationer med extremism, religiöst innehåll och felaktig ekonomisk redovisningen. 

Den externa rapporten som utfördes av KPMG låg sedan till grund till Göteborgs beslut att avbryta ekonomiska utbetalningar till förbundet. 

Ville undvika offentlig debatt

Men studieförbundet själva fick aldrig ta del av rapporten eller bemöta innehållet i den innan beslutet fattades. Politikerna i social resursnämnd ville inte att beslutet skulle föregås av en offentlig debatt och valde därför att hemligstämpla utredningen. Något som alltså var fel enligt Kammarrätten. 

“KPMG (…) har intagit en fristående ställning i förhållande till nämnden. Den begärda rapporten är därför inte att betrakta som framställd inom myndigheten, utan som en till myndigheten inkommen handling. Rapporten är därmed en allmän handling.”. 

”Skönt med upprättelse”

Zana Muhammad, förbundsordförande för Ibn Rushd, är nöjd med kammarrättens dom. 

- Det är väldigt skönt med upprättelse, även om det är en liten sådan så betyder det enormt mycket. 

Han anser att de genom agerandet fråntogs sin möjlighet att bemöta de felaktigheter som man ansåg att rapporten innehöll. 

– Det vi vill se nu är att man river upp beslutet och fattar ett nytt den 18 maj för 2020 års bidrag. 

Nytt beslut i maj

På socialförvaltning centrum där frågan om bidrag till studieförbunden beslutas säger man att man nu ska följa upp kammarrättens dom och ha utlåtandet med sig i framtida avgöranden. 

Förvaltningsdirektören Michael Ivarson anser att Ibn rushd trots att de inte fick del av utredningen med en gång fick möjlighet att inkomma med synpunkter eftersom ärendet återremitteras. 

– Nu kommer vi att värdera den information vi fått från Ibn rushd och inför beslutet i maj vi måste känna oss trygga med att det vi pekade på i underlaget har blivit omhändertaget. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.