Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ilska väcks i en”, säger offrets barndomsvän Vanessa Nelli som var på plats när rättegången i Alingsås tingsrätt startade. Foto: SVT/Alfred Larsson

Känslosamt när rättegången om mordet på 15-åring i Alingsås inleddes

Uppdaterad
Publicerad

Många ledsna och dämpad stämning – dessutom ilska när det beslutades att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

På onsdagen inleddes rättegången mot den 16-årige pojke som står åtalad misstänkt för att ha knivmördat en 15-åring som hittades död i Säveån i Alingsås i oktober.

Många anhöriga till den avlidne 15-åringen var på plats när rättegångens första dag av tre inleddes. Tidigt under förhandlingen beslutades att resten av rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar på grund av den åtalades låga ålder.

– Man vill ju att han ska synas och vara bakom öppna dörrar, tänker jag. Han ska stå för vad han har gjort, säger Rebecka Bergenheim, anhörig till offret.

Försvunne 15-åringen i Alingsås

Så gick mordet till enligt åklagare

Tidig kväll den 2 oktober ska offret och den misstänkta 16-åringen ha träffats. Den misstänkta erkänner att han träffade offret och att han gjorde det eftersom han ville konfrontera honom över saker som hänt och sagts.

Därefter ska den misstänkte ha dragit kniv och han erkänner att han använt visst våld men hävdar att det skett i nödvärn och inte funnits något uppsåt att döda. Han nekar alltså till brott.

Åklagaren menar att 16-åringen bragt offret om livet med 140 stick- och skärsår.

Misstänks förflyttat kroppen till Säveån

En del av åtalet rör grovt gravfridsbrott och handlar om att 16-åringen misstänks ha flyttat kroppen någon gång mellan den 2 och 5 oktober för att undanröja bevis. Enligt åklagare ska 16-åringen bränt klädesplagg för att undanröja bevismaterial samt förflyttat kroppen till Säveån där den senare hittades.

Den misstänkta nekar till brott och menar att offret själv hoppade ned i ån och att han fortfarande ska ha varit vid liv när 16-åringen lämnade platsen.

Kan ha psykisk störning

Som bevismaterial kommer åklagare bland annat att använda sig av DNA-analyser, mobildata, texter ur den misstänkta 16-åringens dagbok samt fynd från platsen.

Enligt en rättspsykisk undersökning finns det misstanke om att 16-åringen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och undersökningstillfället. Det har Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 2 oktober anmälas en 15-årig pojke försvunnen, drygt en vecka senare hittas han avliden i Säveån. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunne 15-åringen i Alingsås

Mer i ämnet