Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-årige pojken i Alingsås anmäldes försvunnen och några dagar senare hittades han död – här är en sammanfattning av fallet. Foto: SVT

Tonårspojke åtalas för mord på 15-åring i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojken nekar till mord men har medgett att han träffat den 15-årige pojke som hittades död i Alingsås, i oktober 2023.

Nu åtalas han för mord.

– Det är en våldsutövning som står ut. Det rör sig om väldigt omfattande våld, säger kammaråklagare Rebecka Nordlund.

Det var i början av oktober förra året som den 15-årige pojken anmäldes försvunnen. Efter en veckas intensiv sökinsats hittades pojken död.

Efter undersökningar har det kunnat konstateras att pojken utsatts för omfattande stickvåld. I åtalet beskrivs gärningen som särskilt hänsynslös och att den inneburit svårt lidande.

Försvunne 15-åringen i Alingsås

Bekanta sedan tidigare

Till en början utreddes försvinnandet som människorov, vilket senare ändrades till misstänkt mordförsök och slutligen mord efter att 15-åringen hittats död.

Nu åtalas en tonårig pojke, som suttit häktad sedan 8 oktober, misstänkt för mord.

– Det framkom snabbt under utredningen att den åtalade pojken bestämt träff med målsäganden i Alingsås den 2 oktober, säger Rebecka Nordlund, kammaråklagare.

Samma dag misstänks 15-åringen ha blivit bragd om livet.

– Det som har framkommit under utredningens gång är att den tilltalade av olika anledningar velat konfrontera 15-åringen kring vissa händelser som han var upprörd över, säger Rebecka Nordlund

Vad det rör sig om för händelser vill hon dock inte säga.

Därefter har tilltalade erkänt att det inträffat någon form av konfrontation och att han utdelat visst våld men att skett i nödvärn. Han förnekar alltså brott.

Misstänks ha flyttat kroppen

Tonåringen misstänks också ha flyttat kroppen ner i Säveån, där kroppen senare hittades. Efter att tonåringen dumpat kroppen i ån har han bränt kläder och handskar på brottsplatsen för att undanröja bevis.

Men bevisning finns det ändå i form av bland annat DNA och analyser av mobiltrafik.

Lokalpolisområdeschefen Johan Lundberg berättar att händelsen har påverkat många i Alingsås. Inom polisen har händelsen engagerat många poliser både lokalt och regionalt.

– Det skapar alltid stort engagemang bland anställda när en ung människa försvinner. Många jobbade hårt i ärendet redan i inledningsskede, säger han och tillägger:

–Det känns lite som ett avslut nu när åklagarna kan gå till åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunne 15-åringen i Alingsås

Mer i ämnet