Kaotiskt i Mölndal – krismöte på fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Ansvaret för att ordna det akuta boendet för den ökade strömmen av ensamkommande flyktingbarn vilar på Mölndal stad, som är ankomstkommun. Ansvariga där beskriver situationen just nu som kaotisk.

– Det är ansträngt och vi ska ha krismöte i eftermiddag, säger David Nilsson, chef på enheten för ensamkommande barn i Mölndal.

På fredagsförmiddagen träffade han räddningstjänsten för att titta på en ny lokal.

– Vi har haft en akutlösning men nu måste vi ha en mer permanent lösning, säger David Nilsson.

Uppger att Mölndal gått om Malmö

Enligt David Nilsson gör den senaste veckan, då det har kommit 206 ensamkommande flyktingbarn, att Mölndal just nu tar emot fler än Malmö.

– Innan har man sagt att 50 procent av flyktingbarnen hamnar i Malmö och 25 procent i Mölndal. Men nu under den sista veckan har vi gått om Malmö så det är ett historiskt skifte, säger David Nilsson.

Vill att fler kommuner ska ta ansvar

Samtidigt som Mölndals kommun nu febrilt letar efter nya lokaler till de ensamkommande flyktingbarnen går utslussningen till andra kommuner trögt.

– Vi kan inte prata om att andra länder måste ta ansvar när inte ens alla kommuner här hemma vill göra det, säger David Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn far illa

Mer i ämnet