Den dystra utvecklingen för hotellen fortsätter, inte minst i Göteborg där tappet är större än riksgenomsnittet. (Genrebild) Foto: Henrik Montgomery/TT

Katastrofsiffror för hotellen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hotellnäringen drabbas hårt av pandemin. Och för hotellen i Göteborg är det extra svårt.

– Ligger man på höga nivåer annars är det klart att man faller tungt när sådant här sker, säger Kristian Andreasson, ordförande i Storhotellgruppen i Göteborg.

Förra månaden minskade intäkterna för hotellen i Göteborg med 80 procent mot samma månad förra året, och med 57 procent jämfört med oktober.

Det genomsnittliga tappet för hotell i Sverige låg under november på 74 procent.

Coronaviruset i Västsverige

– Det är ett extremt stort tapp och ett direkt resultat av de nya restriktionerna som slog hårt och omedelbart mot hotellen. Det ekonomiska läget är nu akut för många hotell, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

Faller tungt

Kristian Andreasson, ordförande för Storhotellgruppen i Göteborg, tror sig veta varför hotellen i Göteborg drabbas extra hårt:

– I normala fall ligger Göteborg på höga nivåer. Det är Jul på Liseberg och en massa andra aktiviteter här som drar besökare. Mycket har lagts ner. Ligger man på höga nivåer annars är det klart att man faller tungt när sådant här sker, säger han.

Den senaste statistiken fick honom inte att häpna. Han visste att det såg illa ut.

– Den här andra vågen har påverkat branschen väldigt mycket. Så jag är inte förvånad. Men när man ser siffrorna... de är skrämmande att se, konstaterar han.

Olika lösningar

Förutsättningarna ser förstås olika ut för olika hotell, och inom Storhotellgruppen pågår en dialog om situationen och vad som kan göras för att bromsa fallet. Några hotell har vänt sig till särskilda grupper, som studenter, och erbjudit långtidsboende till lägre kostnad.

– Naturligtvis tittar man på alternativ. Men det är viktigt att väga in annat också, så att man har kvar trygghet och säkerhet för medarbetarna på hotellen, säger Kristian Andreasson.

Det är arbetsgivarorganisationen Visita och Benchmarking Aliance som varje månad tar fram siffrorna.

Mellan mars och augusti hade Västra Götaland 1,6 miljoner gästnätter, en minskning med 57 procent mot 2019.

SVT Nyheter Väst kunde i våras berätta om hotellkedjornas knep för att locka gäster – rejält sänkta priser och ”longstay”. Camilla Abrahamsson var en av dem som nappade. Se mer i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet