Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsguiden Kateryna Rozenko är glad att kunna hjälpa andra ukrainare att hitta jobb. Foto: SVT

Kateryna från Ukraina hjälper nyanlända att hitta jobb i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

En samhällsguide som pratar ukrainska. Det blev Lysekils drag för snabbt kunna hjälpa nyanlända ukrainare ut i arbetslivet. Av de drygt 60 personer som är i arbetsför ålder har hälften haft en anställning det senaste året.

– Jag hjälper människor att komma i kontakt med olika institutioner som Skatteverket och Arbetsförmedlingen, säger hon.

Kateryna Rozenko flydde från Ukraina till Lysekil samma dag som Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. Hon var en av de första som kom till Lysekil, men efter henne följde snart fler.

Kateryna som talar flytande engelska fick i uppdrag att agera tolk. Sedan april arbetar hon som samhällsguide med uppdraget att hjälpa nyanlända att få jobb och komma in i samhället.

– Jag blir glad när jag kan hjälpa andra, säger hon.

Först i Sverige med samhällsguide

Lysekil kommun var tidigt ute med att anställa en person som enbart arbetar med att hjälpa nyanlända att hitta jobb. Och det anser kommunen varit lyckat.

Av de över 100 personer som kommit från Ukraina till Lysekil är drygt 60 personer i arbetsför ålder. Under tiden Kateryna Rozenko arbetat som samhällsguide har mer än hälften av dem fått ett jobb.

– Många har fått jobb som lokalvårdare, men vissa arbetar också som modersmålslärare eller butiksbiträden, säger Kateryna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.