David Lega, (KD), är skarpt kritisk mot hur Got event hanterat ridsports-EM. Foto: SVT / TT

KD riktar skarp kritik mot Got Event

Publicerad

På torsdagen blev det klart att Got Event får en straffavgift på 550.000 kronor efter att Konkurrensverket ansett att man gjort en felaktig upphandling i samband med ridsports-EM i Göteborg. Nu får Got Event skarp kritik från Kristdemokraterna.

Det var inför ridsports-EM i somras som Got Event köpte in fibersand till tävlingarna, som skulle användas som underlag för hästtävlingarna. Enligt Konkurrensverket bröt Got Event mot Lagen om offentlig upphandling, då upphandlingsprocessen inte var klar när sanden köptes in.

Räknade med upphandlingsskadeavgiften

Got Events vd, Lotta Nibell, sade till SVT Nyheter Väst på torsdagen att det inte fanns tid att lösa den rättsliga processen efter att upphandlingen hade överklagats. Hon menar att om sanden inte hade köpts in hade tävlingen riskerat att inte bli av. Därför hade man räknat med straffavgiften i budgeten.

Men den förklaringen är kommunalrådet David Lega (KD) inte nöjd med, och han riktar skarp kritik mot Got Events styrelseordförande, Bettan Andersson (V).

– Det är uppseendeväckande att man budgeterar för ett strafföreläggande, och sedan skyller på att tävlingen annars inte hade blivit av. Vi har haft ridtävlingar i Göteborg de senaste 20 åren och då borde man veta att sådant här ska lösas i god tid, säger David Lega.

Gick back med 55 miljoner kronor

Elisabeth Rothenberg (M) är andre vice ordförande i Got Events styrelse och säger att frågan med sanden har varit både lång och komplicerad men att man varit dåligt förberedd eller ute i sista sekunden stämmer inte.

– Det är lätt att kritisera när man inte har fakta i frågan. Det var inte sand man kunde köpa i ett byggvaruhus, utan det här är väldigt speciell sand som även Internationella ridsportsförbundet hade många synpunkter på, säger hon.

SVT Nyheter Väst har också kunnat rapportera att ridsports-EM gick back med 55 miljoner kronor, något som David Lega beskriver som allvarligt.

– Man ska komma ihåg att det här inte bara är Got Events pengar. Det är göteborgarnas pengar. De hade kunnat användas till bättre saker. Vi behöver fler förskolor och äldreboenden till exempel, säger han.

– Det underskott som har uppstått har vi främst täckt med tidigare års vinster och eget kapital. Det funkar inte så att barnen inte får mellanmål på dagis för att ridsports-EM gick med förlust, vilket sannolikt  David Lega vet också, säger Elisabeth Rothenberg. 

Styrelseordföranden inte tillgänglig för kommentar

Got Events styrelseordförande, Bettan Andersson (V) är för tillfället på semester och var därför inte tillgänglig för en kommentar på fredagen men skriver i ett sms:

”Vi gjorde en felaktig upphandling och nu får vi ta konsekvenserna för det. Vi var medvetna om att den här kostnaden skulle komma och hade därför redan budgeterat för den.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer