Hör Anna Pantefors som pluggar på sjuksköterskeprogrammet: ”Jag är ledsen och arg”. Foto: SVT

Klarade inte tentan – får backa ett helt år: ”Förtvivlad”

Publicerad

Anna Pantefors pluggar tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet. Men efter att hon misslyckats med en tenta så måste hon nu börja på termin två – ett år tillbaka i utbildningen.

– Jag känner mig förtvivlad och framtiden för att bli sjuksköterska känns hopplös.

I höstas gjordes sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Borås om. Anna Pantefors tillhör de sista som läser programmet som det var före omgörningen.

Även tidigare har det varit så kallade spärrkurser på sjuksköterskeprogrammet. Det innebär att vissa kurser måste klaras för att elever ska få gå vidare i utbildningen.

Coronaviruset i Västsverige

Utbildningen har gjorts om

Skillnaden mot tidigare år är att om studenter inte klarar vissa kurser så kan elever i termin tre behöva backa till termin två på grund av att utbildningen gjorts om.

Högskolan menar att de informerat eleverna om vad som gäller. Skälet till att utbildningen gjorts om att bättre svara upp mot hur vården bedrivs i Sverige i dag.

– Vi är väldigt stolta över revideringen. Den är nu helt i paritet med samhällsutvecklingen med att man går över från till exempel slutenvård till öppenvård. Där skulle vi inte göra annorlunda, säger akademichef Päivi Riestola.

Högskolan: ”Kan absolut kommunicera bättre”

Däremot så medger hon att högskolan skulle kunna bli bättre på att informera eleverna.

– Vi skulle informera fler gånger även under terminens gång. Även om studenterna har ett eget ansvar. Det är ingen gymnasieutbildning. Men vi kan absolut kommunicera bättre.

Hör om sjuksköterskestudenten Annas situation och högskolans syn på saken i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet