Marinbiologen Martin Stjernstedt, på Havets hus i Lysekil, visar de invasiva arterna som antagligen här här för att stanna i de svenska vattnen. Foto: SVT

Klimatförändringar kan ge fler invasiva arter: ”De går inte att få bort”

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat kan göra att nya arter trivs på våra nordliga breddgrader. På Havets hus i Lysekil huserar redan idag både japanskt jätteostron och blåskrabba. Och de har kommit till västkusten för att stanna.

– Det är så gott som omöjligt att gå tillbaka. De går inte att få bort, säger Martin Stjernstedt, marinbiolog.

I klippet ovan berättar marinbiologen Martin Stjernstedt om det japanska jätteostronet, som tagit över musselbankar med blåmusslor.

När klimatet blir varmare flyttar klimatzoner och vegetationszoner norrut. Växter som normalt trivs på sydligare breddgrader kan alltså plötsligt dyka upp längre norrut i Sverige. Några exempel på invasiva arter längs med västkusten är fisken svartmunnad smörbult, amerikansk hummer och japanskt jätteostron.

Kusten och klimatet

Eftersom ekosystem är känsliga för förändringar, så kan en ny art ställa till med stor skada och göra att andra arter utrotas.

– Invasiva arter ökar i mängd mycket snabbare, de reproducerar sig snabbare, säger Martin Stjernstedt.

Enorma stim av kammaneter

Även kammaneten betraktas som en invasiv art på västkusten. Den äter så stora mängder djurplankton att det har påverkat balansen i ekosystemet.

Dykinstruktören Emma Partanen i Lysekil känner till kammaneten alltför väl. Under sina dyk hamnar hon ibland i enorma stim av de små maneterna.

– Kammaneter har vi gott om, det har ju ökat. Men det finns ju andra invasiva arter som påverkar i större utsträckning. Det händer saker under ytan, säger Emma Partanen från Dive team Lysekil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet