Ann-Sofie Hermansson är lättad efter demonstrationerna. Foto: SVT

Kommunalrådet lättad efter nazistdemonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer skadades och 23 personer är anhållna för våldsamt upplopp. Men det är ”lättnad” som är den starkaste känslan för Göteborgs toppolitiker dagen efter nazistdemonstrationen.

– Alla farhågor om kravaller och den sortens problem kom ju ändå på skam, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Dagen efter nazistdemonstrationen i Göteborg är det en lättad ordförande för kommunstyrelsen som SVT Nyheter Väst träffar.

– Jag tycker att polisen har gjort ett alldeles utomordentligt arbete med att mota såväl nazisterna som de få motdemonstranterna, som utövade våld och kastade sten, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Men det är inte bara polisen hon hyllar.

– Ett tack till alla göteborgare, en sådan uppställning med ett fredligt manifesterande mot nazism och för mänskliga rättigheter. Där fick de på skam nazisterna, när de sa att de skulle ta över våran stad! Det gör man inte i Göteborg. Göteborgarna gick man ur huse och klarade av att manifestera på ett sätt som gör mig stolt.

Demonstration fick stor inverkan

Det råder samtidigt inget tvivel om att demonstrationen fick stor inverkan på de centrala delarna av Göteborg. Trots det är att Ann-Sofie Hermansson inte övertygad om att förändringar behövs när det gäller tillståndsprövning.

– Det har ju varit en ganska lång diskussion och så vitt jag kan bedöma så har polisen förhållit sig till befintlig lagstiftning. Vi har en ganska långtgående yttrandefrihet och demonstrationsfrihet i Sverige.

Klarläggande behövs

Samtidigt välkomnar hon Stefan Löfvens och Morgan Johanssons förslag om att se över vad som är rimligt att betrakta som demonstrationsfrihet.

– När en renodlad nazistiskt organisation faktiskt ansöker om demonstrationstillstånd, är det då rimligt att bevilja den utifrån vår befintliga lagstiftning? Låt oss se över det nu. Det är många röster som har höjts för att vi behöver ett klarläggande i de här frågorna, så även polisen, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Hoppas du på en rättslig prövning efter det här?

– Jag vet inte om det krävs, jag är inte jurist. Men det är klart att jag besökte synagogan igår och för de människorna är det förfärligt upprivande att se nazister demonstrerara på gatorna. För deras skull och för många andra så skulle man gärna undvika det kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.