Direktören på social resursförvaltning i Göteborg, Michael Ivarson, känner inte till att anställda ska ha ”tystats ner” av chefer och ledning när de larmat om den växande kriminaliteten i stadens utsatta områden. Foto: SVT

Direktören om påstådd tystnadskultur: ”Inget jag känner till”

Publicerad

Chefen för Social resursförvaltning i Göteborg känner inte till att ansvariga ”tystats ner” när de tidigt larmat om problemen med gängkriminella runtom i stadens förorter. Samtidigt konstaterar Michael Ivarson att han är ”förbluffad” över hur kriminella tagit över det offentliga rummet.

  – Jag erkänner gärna att den utvecklingen vi ser nu är mycket värre än vad jag vågade tro, säger Michael Ivarson, direktör för social resursförvaltning i Göteborgs stad.

Samtidigt förnekar han att anställda som har larmat om de växande problemen genom åren ska ha tystats ner, något som en ny rapport hävdar.

-Det känner jag inte igen, för dom här samtalen har pågått i många år i exempelvis Angered med närpolisområdet, säger Ivarson.

Så en tystnadskultur inom staden bland de som jobbar nära de här frågorna, det finns inte?

– Jag kan inte säga att det inte finns, men det är inte nånting som jag har hört eller känner till, säger Ivarson.

Arbetet mot nyrekryteringen ”måste bli vassare”

Framöver kommer kommunen att förstärka sitt samarbete med bland andra polisen och bostadsbolagen i de särskilt utsatta områdena. Även att arbeta mot nyrekrytering kommer att vara i fokus.

– Vi måste bli mycket vassare och  sätta ner foten mer när det gäller hur vi jobbar mot nyrekryteringen till kriminella gäng, säger Ivarson.

Har ni övergivit barnen, ungdomarna och familjerna i dom här områdena?

– Det tycker jag inte vi har gjort, utan vi möter starka krafter här och det tycker jag inte vi kan blunda för, säger Ivarson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet