Bilarna står utbrunna på refugen. Foto: Privat

Kommunen ökar närvaron i Bergsjön

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg öppnar nu en tillfällig mötesplats för att skapa trygghet i Bergsjön efter gårdagskvällens oroligheter. – Vi vet att det som hände igår skapar stor oro i området, säger stadsdelsdirektör Gitte Caous.

Det var i samband med en räddningsinsats av en person som blivit skadad av stenkastning som ett stort antal ungdomar barrikaderade sig på ett torg i Bergsjön där de kastade sten och sköt grön laser mot polis och ambulanspersonal när de försökte ta sig fram till mannen.

– Det är upprörande och man blir ju förbannad. Hade den här personen varit mer allvarligt skadad så hade det kunnat sluta riktigt illa, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i region väst.

Oroligheter i Bergsjön

Läs mer: Två poliser skadades

– Det är fruktansvärt tråkigt, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg. Det är en liten grupp som förstör och utsätter sina grannar för mycket obehag.

Väcktes av tjut från bildäck

Ett vittne som SVT Nyheter Väst har pratat med väcktes av händelserna i natt.

– De körde race på gatan vid vårt område och efter några minuter var helikoptern. Den var kvar i flera timmar.

Hon berättar att det snackas mycket i Bergsjön om vad som hänt under natten, och vad det kan bero på.

– Det är helt vansinne att det här får fortgå, att man inte tar tag i att det finns så mycket knark och kriminalitet i området.

Carina Hansson bor i Bergsjön och känner många ungdomar i stadsdelen.

– Man undrar ju var världen är på väg. Jag känner ju dom här ungdomarna och är som en morsa för dom. Jag känner mig inte otrygg, säger Carina Hansson.

Läs mer: Polisen: Vi hade räknat med det här

Öppnar mötesplats

Kommunen kommer tillsammans med Bergsjö kyrka att under dagen öppna en tillfällig mötesplats dit oroliga invånare och kommunanställda kan söka sig.

– Vi vet av erfarenhet att den här typen av händelser skapar stor oro hos boende i området men också hos vår personal, till exempel hemtjänstpersonal som är ute och jobbar i området om kvällar och nätter, säger Gitte Caous.

Utöver det öppnar kommunen ett journummer dit oroliga kan ringa. Man har under natten och morgonen haft kontakt med bostadsbolag, vårdcentral och andra aktörer på plats i Bergsjön.

Förstärker närvaro

– Vi har beslutat att förstärka vår närvaro genom att bemanna upp med mer fritidspersonal, säger Gitte Caous.

Vad har kommunen för ansvar för det som händer?

– Klart vi har ett ansvar men man får inte glömma att ett brotts har begåtts och att den enskilda individen är skyldig, säger Özgur Taskas (MP), ordförande i stadsdelsnämnden Kortedala, Bergsjön och Gamlestaden.

Enligt polisen är en person omhändertagen för störande av ordning och ytterligare ett tiotal personer identifierade som misstänkta för inblandning i oroligheterna. Och under dagen kommer polisen att förstärka sin närvaro i området, förutom att de kommer ha ett möte om händelserna i Bergsjön under dagen.

– Vi kommer att ha personal på plats under dagen, säger Thomas Fuxborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Bergsjön

Mer i ämnet