Foto: SVT

Kommuner säger nej till provborrning

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag har ansökt om att provborra i norra Dalsland vilket lett till protester från närboende och markägare. Nu har Åmål och Bengtsfors sagt nej.

Det australiensiska företaget Odin metals har ansökt om att provborra i norra Dalsland och ärendet ligger hos myndigheten Bergsstaten. Ärendet har gått på remiss till de fyra berörda kommunerna där provborrningen kommer att ske och redan nu säger två nej till en provborrning.

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade enhälligt att begära avslag på ansökan.

De motiverar beslutet med att området delvis ligger i naturreservaten Sörknatten och Stora- och Lilla Bräcke, det vill säga områden med rikt djur- och naturliv men också som besöks regelbundet av turister. Kommunen anser också att en provborrning skulle kunna skada grund- och ytvatten.

Grundvattentäkt anledning till ett nej

Bengtsfors kommun har lämnat in sitt yttrande till Bergsstaten, och även de säger nej – men med hänvisning till regeringsbeslutet -98 om att området är olämpligt för provborrning med tanke på vattentäkten.

Kommunstyrelsens arbetsutskott var alla överens över yttrandet.

– Det är nog svårt att rent lagligt säga nej till en provborrning, men vi anser att det blir en onödig påverkan att göra ens en provborrning, säger Per Jonsson, (C) första vice ordförande.

– Det finns flera riksintressen som gör att vi säger nej, grundvattentäkten, landskapsbilden och besöksnäringen är några.

Mellerud har fler frågor

Melleruds kommun har i sitt yttrande frågor om miljöpåverkan: ”Melleruds kommun vill att Odin Metals Ltd ska specificera hur grund- och ytvatten kan påverkas samt vilka områden som träd kan komma att tas ned.”

Dals-Ed kommun har inte lämnat sitt yttrande till Bergsstaten än.

– Jag har inte kollat vad tjänstemännen kommit fram till än. Kommunstyrelsen kommer att behandla ärendet på vårt sammanträde nästa vecka, säger kommunalråd Martin Carling (c)

Men även om samtliga kommuner skulle säga nej är det svårt att stoppa en provborrning. Det finns inget kommunalt veto i minerallagen – om företaget däremot vill starta en utvinning så måste gruvföretaget ansöka om tillstånd och samråda med Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.