Ett australiskt gruvbolag vill leta koppar och silver, bland annat i Bengtsfors kommun. Foto: SVT

Protesterar mot gruvplaner i Lästvik

Uppdaterad
Publicerad

En ansökan om provborrning i Bengtsfors har skickats in till Bergsstaten. Men en provborrning skulle hota vattenförsörjningen menar en boende i närheten.

– Vatten är viktigare än mineraler, konstaterar Birgit Hansson på Lästviks säteri.

I jakt på koppar och silver vill det australienska gruvbolaget Odin metals provborra runt om i Bengtsfors.

En av borrningarna kommer att göras i närheten av Bengtsfors största vattentäkt, Lästvik. Vattentäkten ger i dag dricksvatten till Dals Långed, Billingsfors, Dingelvik, och Karls Gärde.

Birgit Hansson, på Lästviks säteri, men det är inte första gången som ett bolag vill provborra på marken.

– Vi har vetat att det finns koppar och silver här sedan -82, det är inte första gången någon vill provborra. Men efter regeringsbeslutet -98 så trodde jag man kunde känna sig trygg, berättar Birgit för SVT Nyheter Väst.

1998 beslutade regeringen att Lästvik var ett olämpligt område på grund av vattentäkten.

– Vatten är viktigare än mineraler, gruvbrytning påverkar miljön både vid gruvbrytningen och transporterna till och från. Det här tar så oerhört hårt på mig, säger Birgit.

Remiss till berörda kommuner

Tillsammans med den ideella föreningen Djuren i Skogen har Birgit nu startat en namninsamling som ska lämnas över till Bengtsfors kommun den 22 maj. 

– På marken för prospektering har ungdomarna i föreningen en kulturfestival som lockar flera hundra besökare, det är en helt fantastisk festival och ungdomarna är bestörta.

Myndigheten Bergsstaten handlägger ansökan om att undersöka området som är 22 600 hektar. Och en remiss har nu gått ut till de kommuner som berörs av provborrningen.

Företaget ska även visa en redogörelse av de fastighetsägare som kommer att påverkas av undersökningen, innan beslut kommer att fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.