Foto: SVT

”Vi är som kossor”

Uppdaterad
Publicerad

Margit och Bengt Samuelsson i Jonsered har tappat lusten att äta. Förr kom hemtjänsten med nylagad mat varje dag, ofta var det dagens enda besök. Nu får de istället fjorton mikrolådor varje tisdag.

Maten har lagats, specialförpackats och fraktats dit av ett företag i Stockholm.

Det blir trångt i kylen av alla vita plastlådor och det ställs nya krav på de äldre nu att hålla koll på temperaturer såväl vid kall förvaring som varm tillagning.

#gammalidag

”Vi är som kossor”

Margit och Bengt tycker att maten, som de betalar 40 kronor per portion för, saknar både färg och smak men är det enda alternativet kommunen kan leverera.

– Vi är som kossan i ladugården, som står och väntar på höet. Och hur höet ser ut intresserar inte den som köper in höet, tydligen, säger Bengt Samuelsson

Partille kommun där Bengt och Margit ser många fördelar med att servera kall mat.

– Vi måste spara pengar, och så blir kvaliteten bättre. Förr var det svårt att ha säkra transporter men nu kan vi garantera att maten inte är farlig, eftersom den är kyld. Och så finns det mycket fler rätter att välja mellan, säger Erika Hägg, förvaltningschef för vård och omsorg i Partille kommun.

Partille kommun är långt ifrån ensamma med att servera kall mat. Västnytts rundringning visar att 32 av de 55 kommunerna i Västra Götaland och Halland serverar helt eller delvis kyld mat. Hela listan hittar du här.

Ska äta efterrätt

I förra veckan föll Margit ihop i hallen. Hon är gammal och sonen Lars är rädd att hans föräldrar inte äter ordentligt av maten, som de inte tycker om. Ofta blir mat stående berättar han. Ibland sparar de för att äta senare och ställer då in lådan i kylen än en gång. Köttsoppan som de delar på i dag innehåller totalt 108 kalorier, resten ska de få i sig med hjälp av efterrätt.

– Vi känner oss svikna av kommunen, säger Lars Samuelsson.

Men nu har de bestämt sig och sagt upp den kylda mikromaten. Det blir Lars, som själv är över 70 år, som får handla och laga framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet