Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att konsultens fängelsedom avslöjats kräver nu S i Bengtsfors att kommunstyrelsens ordförande avgår. Starta klippet för att se politikernas fajt. Foto: SVT

Avgångskrav efter att Bengtsforshus anlitat konsult med näringsförbud: ”Man måste ta sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget i Bengtsfors tog in en konsult för att utreda kränkningar i bolaget. Vad de inte visste var att konsulten samtidigt stod åtalad för grov ekonomisk brottslighet. Nu har han fått både näringsförbud och fängelse. Nu kräver oppositionen att kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors avgår.

– Jag tycker att man har satt människor i dåliga situationer och då måste man kliva åt sidan, säger Per Eriksson (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen. Han vill nu att både kommunstyrelsens ordförande, kommundirektören och ordföranden för Bengtsforshus avgår.

Stig Bertilsson (M) som är kommunalråd förstår inte kritiken.

– Jag har svårt att se att jag ska ta det på allvar.

Pågått sedan sommaren

I juli 2022 kopplades en konsult in för att utreda ett misstänkt kränkningsärende i kommunala Bengtsforshus.

Vad kommunen inte tog reda på när konsulten anlitades var att hans firma avregistrerades januari 2022. Skulderna hos Kronofogden var på över fyra miljoner kronor.

Detta hade kommunen upptäckt om man följt sina egna riktlinjer för kontroll vid direktupphandling. 

Dömts till fängelse

I februari 2023 dömdes konsulten till 1 år och 4 månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Under fyra års tid, 2016-2019, hade han drivit näringsverksamhet utan att redovisa den. Sammanlagt handlade det om inkomster på drygt fem miljoner som inte beskattats. Han har även fått näringsförbud. 

Saknas dokumentation

Det saknas idag dokumentation om hur avtalet med konsulten kom till, något som ska finnas för alla direktupphandlingar över 100 000 kronor.

Bengtsforshus styrelseordförande Ulf Nelson (M) vill inte lämna någon kommentar till SVT, men till tidningen Dalslänningen, som var först med uppgifterna, säger han:

– Nej, det gjordes ingen upphandling. Det här var från början ett personalärende som skulle utredas under sekretess. Vare sig jag eller någon annan hade en aning om hur stort det här sedan skulle bli.

Kommundirektör: Inte anlitat idag

Det var kommundirektören Göran Eriksson som rekommenderade konsulten. Han uppger att konsultens arbete upplevts professionellt – men ångrar sig idag:

“Vi hade inte anlitat konsulten utifrån den kännedom vi har om förhållandena kring bokföringsbrott och skattebrott idag.”, skriver han i ett uttalande.

Inte heller Göran Eriksson vill inte ställa upp på någon intervju.

SVT söker konsulten som även överklagat domen

Riktlinjer vid direktupphandling

Tjänster till ett värde mellan 100 000 – 700 000 kan direktupphandlas. Minst tre leverantörer ska tillfrågas, men någon offentlig upphandling behöver inte ske.

Direktupphandlingar över 100 000 ska dokumenteras skriftligt.

Kontroll ska säkerställa att leverantören uppfyller krav om skatter och avgifter.

Källa: Upphandlingsstrategi för Bengtsfors kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.