Foto: SVT

Kontrollanternas version av bussbråket

Uppdaterad
Publicerad
Bussföraren som brottades ner och handfängslades av kontrollanter i helgen ska ha slagit en kontrollant med knytnäve i ansiktet och bitit en annan i fingret ”så att det knakade”. Det hävdar kontrollanterna i deras incidentrapport som SVT Nyheter Väst tagit del av.

Händelsen förra fredagen när en bussförare felaktigt pekades ut som en tjuvåkare och brottades ner av kontrollanter har väckt mycket stor uppmärksamhet.

En film från ett ögonvittne visar ett händelseförlopp utanför bussen. Där ses hur den handfängslade bussföraren sitter på marken och blir utskälld och förnedrad inför en stor folksamling. Det trots att Västtrafik senare meddelade att han var i tjänst och alltså hade rätt att åka utan biljett.

Men ingen film har offentliggjorts som visar vad som hände innan. I kontrollanternas egen incidentrapport står att man kontrollerar en resenär som visar sig vara en busschaufför och att man ber om hans förarkort.

Lugn stämning till en början

”Han säger då att han ej behöver det och menar att han som jobbar som chaufför får åka gratis med uniformen på. Jag informerar att så inte är fallet, att han utanför tjänst måste betala som alla andra”

Sedan beskrivs en diskussion som ska vara lugn och inte hotfull. Men föraren ska inte ha velat visa legitimation och både föraren och kontrollanterna ville då att polis skulle tillkallas. Kontrollanterna kom överens med polisen om att mötas vid hållplatsen Lillekärr Södra.

Men bussföraren ville gå av vid Hjalmar Brantingsplatsen. Det är nu situationen förändras.

”När vi upplyser om att han får följa med till Lillekärr, då reagerar busschauffören och reser sig hastigt upp och rör sig mot mig på ett sätt som jag uppfattar som aggressivt och hotfullt… Jag trycker honom tillbaka och säger att han får vänta på polisen. Han blir då än mer aggressiv och matar, som jag upplever det slag mot mig”.

Därefter beskrivs hur kontrollanten tar ett ”björntag” på föraren, lyfter ut honom ur bussen och att båda hamnar på marken.

”I tumultet träffas jag av ett antal knytnävar på höger kind”.

Ska ha börjat blöda efter bettet

I detta skede ingriper en annan kontrollant. Den kontrollanten skriver i sin incidentrapport:

”…Han gör extremt mycket motstånd, försöker återigen utfärda slag mot oss varav han träffar kollegan igen. Då jag börjar tappa greppet om hans handled tar han tag runt min och drar den till sig och biter mig i handen över både ring- och lillfingret, det börjar blöda från tre olika ställen på fingrarna samt jag hör hur det knakar till.”

Sedan beskrivs hur ytterligare en kollega från vaktbolaget G4S anländer och att föraren handfängslas. Resten finns på film.

Har brutit kontraktet

Kontrollanten skriver att ”jag börjar skölja handen med alkogel, då kommer polisen till plats och för bort honom till bilen, samtliga förhörs och därefter åker jag och kollegan till akuten på Östra sjukhuset”.

Kritiken mot Västtrafik har varit massiv efter händelsen och under onsdagen valde bolaget att bryta kontraktet med vaktbolaget G4S där kontrollanterna är anställda.

Enligt Västtrafik hade alltså bussföraren rätt i sak och kontrollanternas agerande på filmen beskrivs som fullständigt oacceptabelt och att det representerar en kultur som inte är i linje med Västtrafiks direktiv.

SVT Väst har varit i kontakt med G4S, varken de eller kontrollanterna vill uttala sig. G4S står fast vid sin tidigare kommentar till det som syns på filmen men kommenterar inte vad som har hänt i nuläget med hänvisning till den pågående utredningen.

LÄS MER: Polisens utredning tar flera månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet