Köpte bil från bilfirma – fick omedveten skuld på 20 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Khabat köpte en bil på en bilfirma och trodde att han visste det han behövde veta om bilen. Men strax efter köpet gått igenom visade det sig att bilen hade en skuld på över 20.000 kronor.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om den lagändring som gjordes 2014 som gör att skulder sitter kvar på ett fordon när den säljs. Det betyder att den nya ägaren får med en skuld från en tidigare ägare och riskerar att bli av med sin bil.

Fick inget veta

En som omedvetet köpte en sådan bil var Khabat. Bilen hade över 20.000 kronor i skulder något han inte fick veta av bilfirman i Uppsala där han köpte den.

– Jag brukar inte köpa av bilfirma för det är min uppfattning att de många gånger lurar folk. Men de var jättesnälla och jag litade på att bilen var i ordning, säger Khabat.

Stor skuld

Han bytte sin egen bil och lade en mellanskillnad. Khabat räknar ut att han troligtvis lagt runt 55.000 kronor på bilen som visade sig ha en skuld på nästan halva bilens värde.

– Jag ringde firman och krävde att få lämna tillbaka bilen när jag upptäckte detta men de påstod att de inte heller visste om att bilen hade en skuld. Först vägrade de göra något åt det men när jag hotade med en polisanmälan gav de med sig, säger Khabat.

”Många har ingen aning”

Nu har han fått tillbaka sin gamla bil och mellanskillnaden. Khabat har ägt många bilar men han har aldrig vetat om att kunden måste kolla upp fordonsrelaterade skulder.

– Det måste vara minst 80-90 procent som inte har en aning om den här lagen, säger Khabat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilskuld

Mer i ämnet