Efter polismordet i Biskopsgården skärps de nationella kraven på hur mopedburna poliser ska vara utrustade. Foto: TT

Krav på reflexväst införs efter polismordet i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Uniformerade poliser som patrullerar på moped ska från och med nu alltid bära reflexväst, rapporterar Dagens Nyheter. Kravet införs efter det uppmärksammade mordet på polisen Andreas Danman, som sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg 30 juni.

Frågan om reflexvästar har spelat en central roll efter mordet. Under rättegången mot den 17-åring, som i fredags dömdes till åtta års fängelse för dådet, stod det klart att tingsrätten inte hittat någon motivbild som handlat om att döda poliser.

Detta fick Björn Johnson, huvudskyddsombud i polisregion Väst, att införa ett skyddsstopp för mopedpatrullering eftersom man ansåg det föreligga en risk att poliser skulle kunna skjutas av misstag.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Men efter att Björn Johnson förra helgen haft möte med det nationella huvudskyddsombudet och polisens HR-avdelning har man nu alltså beslutat att införa ett generellt reflexvästkrav för uniformerade poliser på moped.

17-åringen fångades på övervakningsfilm vid flera tillfällen samma dag som mordet ägde rum – i klippet berättar domaren Göran Lundahl om den fällande morddomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet