Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det nya häktet ser ut inifrån i klippet ovan. Foto: SVT

Kriminalvården om nya häktet: ”Går inte att kommunicera med varandra”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av platsbristen som råder på flera häkten och anstalter i landet har anstalten i Högsbo i Göteborg byggt ut och på tisdagen var det dags att inviga det helt nya restriktionshäktet.

36 celler varav åtta som är förberedda för dubbelbeläggning. På anstalten i Högsbo finns det nu upp till 44 platser i det nya häktet. Utbyggnaden innebär också mellan 35 och 40 nya arbetstillfällen – främst kriminalvårdare.

Kritik mot lyhörda häkten

Tidigare har Justitieombudsmannen. JO, riktat kritik mot att det är lyhört på häkten och att det då finns risk för att intagna kan kommunicera med varandra. Något som hände på häktet i Borås under förra året, där en numera morddömd man satt häktad tillsammans med en annan intagen och då ska ha erkänt mordet för honom.

”Inte lyhört här”

Lisa Johansson, kriminalvårdsinspektör som arbetat med den nya utbyggnaden på anstalten i Högsbo säger att intagna inte kommer kunna kommunicera med varandra mellan de nya häktesrummen.

– Det är inte lyhört här. Varje rum har ett decibel krav kopplat till sig och de kraven är uppnådda. Så det går inte att kommunicera mellan rummen, säger hon.

Se häktet inifrån i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.