Brotten begicks i gränstrakterna vid Strömstad. Foto: MONTAGE/TT

Kriminellt ungdomsnätverk sprängt i Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

23 personer misstänkta för 150 brott. Det handlar om allt från stöld till vapenbrott och pengaförfalskning när polisen sprängt ett kriminellt nätverk i Strömstad.

Den innersta kretsen består av ett tiotal personer som misstänks ha ägnat sig åt både större och mindre brott i uppemot fyra år, både i trakterna kring Strömstad och i Norge. Men hela gruppen som berörs består av mer än dubbelt så många. Enligt polisens förundersökningsledare Göran Gustavsson handlar det inte om organiserad brottslighet.

– Det handlar om ungdomar som gör dumma saker, samtidigt som det funnits en stark relation mellan dem. Det har inte varit gängrelaterat på det sättet, men Strömstad är inte stort, säger Göran Gustavsson.

Strömstad

60 målsäganden – en punkt

Polisen lade märke till att samma namn övertid återkom i samma typer av ärenden. När de började nysta började bilden målas upp av en grupp svenska och norska medborgare som på olika sätt begick brott på båda sidor gränsen, ofta i förhållande till varandra.

– Den största punkten som kommer av det här ärendet handlar om en stöldturné som varit i Strömstad. Det är stöder och skadegörelse där det finns 60 målsäganden som drabbats på olika sätt, säger Göran Gustavsson.

Främst har det handlat om stölder och smuggling av narkotika och alkohol. Men det handlar också om vapenbrott och penningförfalskning och skadegörelse. Totalt finns 150 brottsmisstankar.

Drabbar övrig verksamhet

Det som ligger framför polisen nu är ett stort fortsatt utredningsarbete med bland annat fler vittnesförhör och inhämtande av tekniska analyser innan det kan bli aktuellt med åtal. Dessutom har det fått påverkan på polisens övriga arbete i området.

– När vi gör en tidskrävande åtgärd som den här får vi lägga undan andra ärenden. Det är ett val vi måste göra och i slutändan tror jag att vi vinner på det, säger Göran Gustavsson.

Kommer lokalbefolkningen i Strömstadstrakten märka någon skillnad efter detta?

– Det hoppas jag, det är det som är syftet.

Insatsen i siffror:

Antal anmälda brott: cirka 150 st

Antal godspunkter(stöldgods): cirka 130 st

Antal misstänkta: 23 personer

Antal husrannsakningar: cirka 20-25 st

Mängd beslagtagen narkotika: ca 250 g

Beslagtagna vapen: 1 st

Antal gripna: 12 personer, varav en häktad.

Inga fler gripanden eller häktningar väntar, några av de misstänkta väntar på att få avtjäna straff för tidigare brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömstad

Mer i ämnet