Foto: SVT

Krisartad situation för gymnasieskolor

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är krisartad för flera gymnasieutbildningar i Västsverige eftersom antalet sökande till höstens program minskat betydligt.

Sedan 2010 har antalet 16-åringar i Göteborgsregionen minskat med 1 500 och det dröjer ända till 2016 innan det vänder uppåt igen och eftersom antalet gymnasieplatser är många fler än antalet elever så finns det stor risk för att fler skolor måste läggas ner. Vi har redan berättat att John Bauer-gymnasiet lägger ner i Mölndal, Borås och Uddevalla på grund av för få sökande.

En av de skolor som har väldigt få sökande är Angeredsgymnasiet. Till skolans 98 platser är det bara sex elever som sökt, men trots det finns inga planer på att lägga ner skolan.

Kris för gymnasieskolor

– Nej, det finns över huvud taget inga diskussioner om att skolan skulle försvinna utan tvärtom, de stärker sin position just nu, säger Sven Höper, utbildningschef i Göteborg.

Trots att det bara är sex sökande?

– Ja, vi har ungefär 400 elever som går introduktionsprogram, för dem måste skolorna finnas kvar.

Man hoppas också på att de så kallade återvändarna ska fylla upp platserna i Angered, varje år är det nämligen ett hundratal elever som återvänder till Angered för att slutföra sin gymnasieutbildning.

– Det har kanske inte blivit som förväntat sig, de kanske har känt att den utbildning de har valt inte varit den rätta och då har vi numera ett naturvetenskapligt, samhällsvetenskapligt eller ekonomiprogram som de kan gå på på hemmaplan, säger Sven Höper.

Tror du att det blir så i år också?

– Det är jag övertygad om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för gymnasieskolor

Mer i ämnet