Foto: SVT

Kritikstorm mot Västtrafik efter bussbråk

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen med en busschaufför som brottades ner och handbojades av kontrollanter i fredags har skapat en massiv våg av kritik mot Västtrafik på nätet.

Det var i fredags som en busschaufför åkte utan biljett på en buss vid Hjalmar Brantingsplatsen. Mannen hade sin uniform på sig och ska ha visat upp sitt förarbevis som han ansåg att han hade rätt att åka med. Han hade just avslutat sitt pass.

En film visar hur tumult har uppstått utanför bussen.

Mannen är handfängslad och en väktare skriker åt honom och frågar om han vill behålla sitt jobb. På filmen hörs hur flera ögonvittnen blir upprörda över vad som ser ut att vara en ganska brutal behandling av föraren.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och Västtrafiks facebooksida svämmar nu över av arga kommentarer. Bland annat skriver en person som utger sig för att själv vara busshcaufför hos Västtrafik att:

”Era kontrollanter är från idag INTE längre välkomna på av mig framförd buss, utan kommer vänligt men bestämt avvisas.

Jag kräver av västtrafik en förbehållslös ursäkt till den av kontrollanter fruktansvärt illa behandlade bussföraren samt att berörda kontrollanter tas ur tjänst och / eller avskedas och åtalas för våld mot tjänsteman.”

Kommentaren gillas av 645 personer och får även stöd från en annan person som säger att han representerar ett fackförbund på ett av Västtrafiks bussbolag.

”Vi ställer upp på uppmaningen”. Om personen verkligen har den åsikten förankrad bland alla förare på bussbolaget är dock oklart.

Västtrafik har kallat till möte

– Vi är oerhört ledsna över situationen som har uppstått. Det är mycket olyckligt, säger Gunilla Wicktor, pressinformatör hos Västtrafik.

Enligt Gunilla Wictor har man kallat till ett möte på måndag med både bussbolaget som kör åt Västtrafik och med vaktbolaget som tillhandahåller kontrollanterna.

Hur reagerar ni när ni ser filmen?

– Man blir både ledsen och upprörd när man ser en sådan här händelse, kollegor emellan. Samtidigt är det så att vi vet ännu inte vad som har föranlett att det slutar så här, säger Gunilla Wicktor.

Enligt Wicktor borde busschauffören ha haft ett giltigt färdbevis. Att han är förare räcker inte för att åka gratis.

– Samtidigt har kontrollanterna direktiv att i första hand lösa situationer som uppstår med hjälp av dialog. Utredningen får visa vad det är som har gjort att det har kunnat sluta så här.

G4S, som sköter kontrollerna vill inte kommentera händelsen närmare.

– Det enda vi kan säga är att det som syns på filmen inte ser bra ut och att vi tillsammans med Västtrafik utreder händelsen, säger Mikael Högberg, regionchef på vaktbolaget.

Han vill inte säga om kontrollanterna är kvar i tjänst.

Busschauffören har polisanmält kontrollanterna för misshandel. Han själv är anmäld för våld mot tjänsteman och bedrägligt beteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ilska mot biljettkontrollanter

Mer i ämnet