Obs! Bilden är ett montage Foto: SVT/MontageVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skyllde på personalbrist – annonserade aldrig efter personal

Publicerad

Personalbrist anges som skäl till varför dialysen i Strömstad stängdes. Men den förklaringen förkastar patienten Ove Thyft.
– När de inte annonserar tjänsterna är det svårt att få personal. Det säger sig självt, säger han.

För njursjuke Ove Thyft är dialysen livsviktig. Sedan mottagningen stängde i Strömstad förra sommaren tvingas han åka 4 000 mil om året för att ta sig till och från sjukhuset NÄL i Trollhättan. Ett skäl som angetts till stängningen är att det varit svårt att få tag i personal.

– Vi har sökt personal i flera omgångar. Men sedan två medarbetare slutade för ett år sedan förra sommaren så har vi inte lyckats få in medarbetare till Strömstad. Vi har även haft svårt att bemanna dialysavdelningen på NÄL, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Men när SVT ställer frågor visar det sig att NU-sjukvården aldrig annonserat om personal i Strömstad. I ett mejlsvar får vi istället en jobbannons från slutet av förra året – där man söker personal i Trollhättan.

”Kallar det för lurendrejeri”

Patienten Ove Thyft är kritisk till att sjukvården inte gjort med för att anställa ny personal i Strömstad.

– Man gör ju sken av att man annonserar och inte gör det. Då är det ett problem. Det kallar jag för lurendrejeri, säger Ove Thyft.

NU-sjukvården har inte sökt personal i just Strömstad. Foto: Grafik: SVT Design

Claesson medger att man inte sökt personal just till Strömstad när den tidigare personalen där hade slutat.

– Vi har inte sökt personal dedikerat till Strömstad, däremot har vi sökt personal till vår dialysverksamhet för att också ha ambition att bemanna mottagningen i Strömstad.

Varför sökte ni inte personal till Strömstad? Kan det inte vara attraktivt att jobba där?

– Det tror jag säkert. Men vår verksamhet har haft ganska bra koll på var den här kompetensen finns. Och den har inte funnits i Strömstad. Nu är ambitionen att i stället öppna en mottagning lite längre söderut i Munkedal med möjligheten att bemanna den med personal från NÄL i Trollhättan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer