Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska fotbollförbundet vill få fler kvinnor att stanna inom fotbollen även i puberteten. Kroppefjälls IF är en av fyra klubbar som deltar i pilotprojektet. Foto: SVT / Elin Johansson

Dalslandsklubb i pilotprojekt om mens och fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Mens ska vara enkelt att prata öppet om. Därför deltar Kroppefjälls IF i Dals Rostock i ett nytt projekt från Svenska fotbollförbundet, som ska göra det lättare för tjejer att fortsätta med fotbollen även efter puberteten.

– Vi hoppas att tjejerna känner att det blir mer naturligt att prata med sina manliga tränare, säger Maria Pettersson Lans, ledamot i Kroppefjälls IF.

Kroppefjälls IF är en av fyra klubbar i Sverige som deltar i projektet. Föreningen kommer att utbildas inom kvinnlig hälsa och hur man kan anpassa träningen efter spelarnas menscykel.

Föreningen har flera manliga tränare och det är vanligt att tjejerna hellre vänder sig till en kvinnlig tränare, om de till exempel inte kan delta på träningar eller matcher.

– Det är enklare att säga till en kvinnlig tränare eftersom hon har varit med om det själv, säger Josephine Reineling, spelare i Kroppefjälls IF:s damlag.

Gratis mensskydd till spelarna

Förutom utbildningen kommer det bland annat att finnas gratis mensskydd, lätt tillgängliga i klubbhuset.

– Det känns bra om man glömmer, eller om mensen kommer utan att man vet, så behöver man inte oroa sig, säger Ambiyo Muumin, spelare i Kroppefjälls IF:s damlag.

Ambassadör för projektet som heter ”Alla dagar” är landslagsstjärnan Caroline Seger.

Starta klippet och se vad projektet betyder för Kroppefjälls IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.