Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ett exempel på en personröst som enligt SVT:s källa inte godkändes. ”Det får inte gå in i en annan ruta”, säger Ulla Bäckekihl på länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: SVT/Privat

Krysset nuddar två rutor – då kan personrösten vara felaktig

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående rösträkning förtydligade Länsstyrelsen i Västra Götaland för sina rösträknare hur personrösterna ska bedömas, uppger SVT:s källor. I de fall där krysset snuddar ytterligare en ruta ska personrösten bara räknas som en röst på partiet.

– Det är helt rättsvidrigt, säger en anonym källa.

På länsstyrelserna pågår just nu sluträkningen efter valet. Varje röstsedel granskas noga manuellt och blir underlag till det slutgiltiga resultatet.

Bara i Västra Götaland räknas omkring tre miljoner röster. Men instruktioner som gavs till rösträknarna där i fredags, mitt under pågående räkning av riksdagsrösterna, har rört upp starka känslor.

SVT Nyheter granskar

– Det blev våldsamma protester, säger en rösträknare som vill vara anonym till SVT.

Fick nya riktlinjer

Rösträknare uppger för SVT att de kring lunchtid på fredagen fick förtydligade riktlinjer. I de fall där väljaren har kryssat en kandidat på valsedeln men råkat göra krysset så stort att det nuddar även rutan bredvid så ska rösten endast bedömas som en röst på partiet.

Enligt en av rösträknarna underkänns personröster ”i massor”, trots att det tydligt framgår vilken kandidat som krysset avser.

– Det här drabbar gamla och funktionsnedsatta personer. Är man lite darrig så klarar man kanske inte av att hålla sig innanför rutan, säger en uppgiftslämnare.

”Väljarna kände inte till”

Personrösterna som anses felaktiga hamnar i en påse för arkivering och räknas inte som en röst på kandidaten. Däremot gäller de fortfarande som en partiröst.  

– Jag har inget emot strängare regler men folk måste få veta det innan, säger en rösträknare.  

– Vi är många som känner att detta beslut var fel. Speciellt eftersom väljarna inte kände till spelreglerna när de la sina röster, säger en annan. 

”Får inte gå in i annan ruta”

Enligt uppgifter till SVT ändrade Västra Götalands län sin bedömning efter ett möte som hölls i länsstyrelsernas referensgrupp under fredagen, där flera länsstyrelser närvarade.

Ulla Bäckekihl, valansvarig vid den aktuella länsstyrelsen, var inte själv med på mötet men säger att om man gick ut med information kring bedömningen av kryssräkningen på fredagen så handlade det snarare om att påminna kring de regler man gått igenom sedan tidigare än nya riktlinjer.

– Det får inte gå in i en annan ruta, det är vad valmyndigheten sagt till oss, säger hon.

Länsstyrelsen i Skåne bekräftar att frågan togs upp kort på mötet med referensgruppen, men vill inte gå in på exakt hur hård man är i sin bedömning av kryssen utan säger att varje fall är unikt.

SVT har sökt Valmyndigheten för en kommentar som hänvisat frågorna till länsstyrelserna.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s grävande reportrar genom att klicka här.

Så säger vallagen

”Väljare som vill lämna en särskild personröst ska på valsedeln markera detta i det särskilda utrymme för personröst som finns vid den kandidat som de helst vill se vald”.

Valmyndigheten har i sin bedömning av röster skrivit följande:

I vissa fall ska länsstyrelsen bortse från alla kandidatnamn på valsedeln och valsedeln ska bedömas enbart som en röst på partiet: 

– Om väljaren kryssat för två eller flera kandidater. 

– Om personröstmarkeringen kan ha gjorts maskinellt. 

– Om ordningen mellan namnen inte framgår klart. 

Valsedeln blir då en giltig röst för partiet och länsstyrelsen bedömer valsedeln som om inga kandidater fanns med på valsedeln.

Källa: Valmyndigheten och riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet