Maria Andersson, tillförordnad kommunchef och Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Kungälv kommun

Kungälvs kommun vill ha kvar fabriken

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet om att Göteborgs kex i Kungälv kan komma att flytta sin produktion till Lettland, något som kommunen beklagar.

– Detta är allvarligt. Det är en av våra större arbetsgivare och vår kexfabrik som lägger ner, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har inte haft en dialog med Orkla confectionary & snacks, som äger fabriken, men har fått förhandsinformation om vad som är på gång.

– Alla tankar går till de anställda som fått besked att man riskerar att förlora sitt jobb, säger Miguel Odhner (S) till SVT.

Göteborgs kex

Fanns det något som kommunen kunde göra, ställde Orkla några krav för att vara kvar?

– Det fanns ingenting som politiken kunde göra. Detta är Orklas eget vägval. Kommunen vill ha fabriken kvar, säger Miguel Odhner (S).

”Det finns en stark framtidstro”

Oppositionsrådet Anders Holmensköld (M) kommenterar beskedet i ett pressmeddelande.

– En nedläggning skulle innebära att en 130-årig industriepok i Kungälv går mot sitt slut och det skulle direkt beröra de många trotjänare som jobbar där. Våra ansträngningar kommer i så fall att inriktas mot att hjälpa dessa genom omställningen, säger han.

Maria Kjellberg (MP), första vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att kommunen är i ett expansivt skede.

– Det skulle vara en stor förlust för Kungälv men vi måste ändå komma ihåg att kommunen är inne i ett expansivt skede och att vi tack och lov har goda förutsättningar här. Arbetsmarknaden är god och det finns en stark framtidstro, säger hon i pressmeddelandet.

– Om det blir aktuellt med en flytt av fabriken så kommer vi på kommunen tillsammans med Orkla, arbetsförmedlingen och andra parter samarbeta för att alla anställda på fabriken ska ha ett jobb att gå till också i framtiden, säger Maria Andersson, tillförordnad kommunchef.

LÄS MER: Göteborgs kex utreder flytt till Lettland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet