– Det vore ett dråpslag mot våra medlemmar som riskerar att förlora sina jobb, säger Livsmedelsarbetareförbundets förbundsordförande Eva Guovelin i ett pressmeddelande. Foto: SVT/Hannah Gustafsson

Livsmedelsfacket protesterar mot planerad flytt av kexfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsarbetareförbundet protesterar nu mot den planerade flytten av Göteborgs Kex till Lettland. Det innebär att närmare 250 medlemmar på företaget riskerar att förlora sina arbeten, enligt förbundsordförande Eva Guovelin i ett pressmeddelande.

Beskedet om att den norska ägaren Orkla utreder en utflyttning av Göteborgs Kex från fabriken i Kungälv till Riga i Lettland upprör Livsmedelsarbetareförbundets medlemmar. Enligt förbundsordförande i Livsmedelsarbetareförbundet kommer de att göra allt för att stoppa en utflyttning och göra allt för att stödja medlemmarna.

– Det vore ett dråpslag mot våra medlemmar som riskerar att förlora sina jobb. Det vore också ett hårt slag mot Kungälv som samhälle eftersom Göteborgs Kex är den största privata arbetsgivaren i kommunen.

Göteborgs kex

Vända på varje sten

Enligt Livsmedelsfacket är det ett totalt feltänk att kalla sig hela Sveriges kexfabrik och samtidigt flytta produktionen utomlands.

– Det går helt enkelt inte ihop och vi kommer tillsammans med våra ombudsmän att vända på varje sten i de förhandlingar som nu följer, säger Eva Guovelin.

Göteborgs Kex är sedan 1994 en del av den norska Orklakoncernen. Göteborgs Kex har en 50-procentig andel av den svenska marknaden.

Livsmedelsarbetareförbundet organiserar 30.000 livsmedelsarbetare och är ett av 14 LO-förbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet