Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet. Foto: SVT/TT

Boende meddelades genom ”förlegat” system

Uppdaterad
Publicerad

De boende som måste flytta till hotell på grund av sprängningar meddelades genom så kallad kungörelsedelgivning. Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet, menar att systemet är ovanligt och främst används när det är en stor krets som kan överklaga.

– Man kan förstå att det här uppfattas som lite historiskt, lite förlegat, säger han.

Information om beslutet att spränga under residenset i Göteborg och vad det innebär för de närboende och verksamheter i området publicerades i juni på Trafikverkets hemsida. Länsstyrelsen kungjorde också beslutet i bland annat Post- och Inrikes tidningar, i enlighet med de krav som finns. 

Men hur vanligt är det att man delges på det här sättet?

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

– Väldigt ovanligt, jag har inte några procent. Men mindre än en promille delges på det här sättet, säger Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet.

Hör honom förklara mer i klippet ovan.

Vad är en kungörelse?

Med kungörelsedelgivning menas att en myndighet beslutar att handlingen som ska delges hålls tillgänglig viss tid hos myndigheten eller på annan plats, till exempel i Post- och Inrikes Tidningar. Beslutet om handlingens huvudsakliga innehåll kungörs då inom tio dagar i tidningen från det att beslutet om kungörelse tagits.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

Mer i ämnet