Ulf Angberg, kommunikationsansvarig för Västlänken hos Trafikverket, säger att det blivit en miss i kommunikationen. Man ska inte spränga nattetid i centrala Göteborg. Foto: SVT, privat

Trafikverket ska inte spränga nattetid i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en rad artiklar och inslag berättat om de nattliga sprängningarna som snart ska dra i gång och som upprört de boende i centrala Göteborg som hänvisas till hotell nattetid. Men nu säger Trafikverket att de aldrig tänkt spränga nattetid.

– Det har aldrig varit aktuellt under natten, egentligen, säger Ulf Angberg, kommunikationsansvarig för Västlänken hos Trafikverket.

SVT Nyheter Väst rapporterade under måndagen, tisdagen och onsdagen om de nattliga sprängningarna som har upprört boende på Skräddaregatan och Södra Hamngatan i centrala Göteborg. Enligt informationen de fått ska de snart tvingas bo på hotell i över ett halvår då Trafikverket ska spränga nattetid under bygget av Västlänkens huvudtunnel.

Så hade de boende uppfattat saken och Trafikverket svarade flera gånger på SVT:s frågor om sprängningarna, bland annat när SVT avslöjade att Länsstyrelsen inte hade kungjort beslutet om nattarbetena i juni, vilket de sagt att de gjort.

Men under fredagen meddelar alltså Trafikverket att ”det har blivit en kommunikationsmiss”. Några nattliga sprängningar är inte aktuella, däremot borrningar som orsakar höga ljud.

– Det är ju när man borrar i berg. Det kan ju vara för en tätning av berget eller inför en sprängning att man borrar hål för det. Det är stomljud, säger Ulf Angberg.

”Inte ändrat oss”

Sprängningar sker endast dag- och kvällstid, en till två gånger om dagen, måndag till fredag mellan 07:00 och 22:00.

Ska man se detta som ny information?

– Nej, det har aldrig varit aktuellt med sprängningar under natten, egentligen. Sedan blev det olyckligt att delprojektledaren under intervjun inte sade emot dina frågor kring sprängningar nattetid. Men det är ingen ny information att vi har valt att inte spränga. 

Då får vi uppfatta det som att ni varit lite dåliga på att kommunicera det här?

– Det står ju inte i pappren som har gått ut till de boende att det har rört sig om sprängningar nattetid, sedan att vi inte fått ut det tillräckligt bra, så kan det säkert vara. Men vi har inte ändrat oss, säger Ulf Angberg.

Beslutet om de nattliga arbetena är nu överklagat till Mark- och miljödomstolen av en bostadsrättsförening. Resultatet av den överklagan är oklar.

Så här rapporterade SVT Nyheter Väst om de nattliga arbetena i måndags:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket, säger att man kommer att spränga nattetid för att inte störa verksamheter som länsstyrelsen. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

Mer i ämnet