Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsen hade missat att publicera en kungörelse kring sprängningar inför Västlänken. Detta innebär enligt en expert att boende nu kan överklaga beslutet, som annars skulle ha vunnit laga kraft. Foto: SVT

SVT avslöjar: Länsstyrelsens misstag – sprängningar av Västlänkstunnel kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen påstod att man meddelat boende i centrala Göteborg om nattliga sprängningar genom en kungörelse. Nu kan SVT avslöja att Länsstyrelsen hade missat att publicera den. Enligt experten på processrätt, Sebastian Wejedal, innebär det att boende nu har möjlighet att överklaga sprängningarna – vilket skulle kunna leda till att bygget stoppas.

I SVT Nyheter Västs inslag och artiklar från måndagen berättade vi att boende på Skräddaregatan och Södra Hamngatan i centrala Göteborg snart kommer att tvingas bo på hotell i över ett halvår då Trafikverket ska spränga nattetid under bygget av Västlänkens huvudtunnel.

Information om beslutet och vad det innebär för de närboende och verksamheterna i området hade enligt Trafikverket publicerats på deras webbsida. Men rent juridiskt skulle beslutet börja gälla när Länsstyrelsen kungjorde beslutet i Post- och Inrikestidningar. Det har Länsstyrelsen hävdat att man gjort i juni i år.

Men boende var skeptiska och ansåg att de fått reda på saken först i augusti.

– Så man har med lagen på sin sida informerat om beslutet i juni – men man väntar till den 27:e augusti med att informera de boende. Det tycker jag är märkligt, sa André Schottenius, en av de boende som snart tvingas flytta.

Diskuterar med jurister

Nu visar det sig att kungörelsen aldrig publicerades. Ansvaret låg på Länsstyrelsen i Stockholm och när SVT når Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd säger hon så här:

– Nej, det har inte gjorts. Jag har undersökt detta och nu håller vi på att titta på vad vi måste göra med anledning av detta.

Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd, Länsstyrelsen Stockholm.

Vad får det här för konsekvenser?

– Jag kan inte svara på det, vi håller på att diskutera med våra jurister vad det här innebär, vi har gjort ett formellt fel, säger Lena Pettersson.

Orsaken till att kungörelsen inte publicerats beskrivs som ett resultat av den mänskliga faktorn.

Forskaren: En domstol kan stoppa sprängningarna

Enligt Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet, får misstaget konsekvenser:

– Min bedömning är att de personer som hade ansetts delgivna om beslutet inte längre kan anses delgivna. Det betyder att man nu befinner sig inom överklagandefristen och boende kan alltså överklaga. (Beslutet om de nattliga sprängningarna).

Men från första oktober ska man ju börja spränga, menar du att det då inte går?

– Det är trixigt, i det här fallet får beslutet börja verkställas även innan det vunnit laga kraft. Men en domstol kan också begära inhibition och det betyder att domstolen kan bestämma att beslutet inte får verkställas tills dess domstolen har prövat frågan.

Så det du säger är att en domstol kan stoppa bygget?

– Jag har inte tagit del av alla handlingar i detta ärendet men utifrån allmänna regler är det så, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

Mer i ämnet