I klippet ovan berättar Karin Malmqvist, projektledare på Trafikverket, om innebörden av domstolens beslut. Foto: SVT

Domstolen säger nej till nattliga sprängningar för Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen säger nej till nattliga sprängningar och borrningar för Västlänken, vid Otterhällan i centrala Göteborg. De boende som redan evakuerats får flytta hem igen. Trafikverket tänker inte överklaga beslutet.

I klippet ovan berättar Karin Malmqvist, projektledare på Trafikverket, om innebörden av domstolens beslut.

SVT Nyheter Väst har tidigare flera gånger berättat om de boendes oro inför kommande sprängningsarbeten nattetid vid Otterhällan.

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

Eftersom Trafikverket riskerade att överskrida de riktvärden för buller som finns, ansökte man om dispens för att fortsätta arbetet med tunneln mot Stora Hamnkanalen under kvällar och nätter.

Länsstyrelsen i Stockholm godkände detta. Länsstyrelsens residens i Göteborg påverkas av arbetena och kunde därför inte fatta beslut i frågan.

Överklagades

Detta beslut överklagades till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg, som inte såg någon anledning att bevilja dispens och undanröjde Länsstyrelsens beslut. Inga ”stomljudsalstrande” (ljud som alstrats direkt mot stommen genom till exempel hammarslag) över riktvärdet får utföras mellan klockan 19 och 07.

– Konsekvensen är att vi inte kommer att arbeta natt, utan arbetet kommer behöva utföras dagtid i stället. Därmed kommer inga erbjudande om tillfällig vistelse för nattetid att behövas, skriver Ulf Angberg, kommunikationsansvarig för Västlänken/Trafikverket, i ett meddelande till SVT Nyheter Väst.

Berget spräcks

Enligt Trafikverket kommer de arbeten som utförs dagtid inte heller att överskrida riktmärken för buller- och stomljud i närliggande bostäder.

I det fortsatta arbetet kommer man troligen att undvika sprängning, för att istället hydrauliskt spräcka berget. Detta ger mindre buller än sprängningar. Däremot måste man även då borra, vilket ger stomljud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattliga sprängningar i centrala Göteborg

Mer i ämnet