Kustbevakningen kämpar vidare med branden på Almirante Storni

Uppdaterad
Publicerad

Släckningsarbetet av fartyget Almirante Storni är inne på sitt fjärde dygn men fortfarande har inte branden gett med sig. Kustbevakningen kämpar vidare för att hindra branden från att sprida sig till resten av lasten.

– Vi försöker kyla brandhärden. Nu ser vi inga lågor eller eld längre men den finns kvar nere i fören på fartyget, när vi backar undan då ser vi hur lågorna börjar slå igen, säger Jonas grevstad chef kustbevakningen Göteborg.

Hur länge det kan dröja innan släckningsarbetet av det 177 meter långa fartyget avslutas kan Kustbevakningen fortfarande inte ge svar på. Samtidigt som tiden går så sliter arbetet både på personalen och materialet.

– Vi har kommit dithän att vi inser att något annat måste hände, det skulle teoretiskt kunna innebära att vi flyttar fartyget till en lugnare plats. Uthålligheten här ute är begränsad, det är ganska tuffa förhållanden och det skaver på både personalen och tekniken, säger Jonas Grevstad till SVT Nyheter Väst ombord på ett av Kustbevakningens fartyg.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Dyrt släckningsarbete

Släckningsarbetet har pågått i över tre dygn och förutom lasten som förstörts i branden har mängder av resurser använts i arbetet, resurser som kostar mycket pengar. Men enligt Kustbevakningen ska det här arbetet inte behöva kosta svenska skattebetalare.

– Initialt så är det Kustbevakningen och andra myndigheter som får betala, vi har startat en operation och i det finns det krispengar. Sen finns det ett redaransvar och ett försäkringsbolag som får ta ansvar för den här olyckan, säger Jonas Grevstad.

Fartyget har kontakt med en juristfirma i Sverige som i sin tur sköter kontakten med försäkringsbolaget i Tyskland enligt Kustbevakningen.

Målet är att fartyget ska kunna komma till hamn, vilket ägaren tillsammans med Transportstyrelsen och Kustbevakningen redan planerar för. När det kan komma att ske, och till vilken hamn, är ännu inte bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Mer i ämnet