Kvinna åtalas för misstänkt giftmordsförsök på sin sambo

Uppdaterad
Publicerad

Sambon gav honom en vätska som han trodde var medicin. Strax därefter föll han ihop i kramper.

Nu åtalas sambon för mordförsök – som förnekar alla brott.

Det var i Göteborg i mars förra året som mannen blev akut sjuk i hemmet och tillståndet var livshotande när ambulansen kom fram till platsen.

Mannen överlevde efter intensivvård på sjukhus.

Misstänkta giftmordsförsöket

– Hade han inte fått den typen av vård hade han inte överlevt menar medicinska vittnesmål, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Trög utredning inledningsvis

Ingen medicinsk personal förstod vad orsaken till tillståndet var, men mannen hävdade att sambon försökt mörda honom.

Först fastnade polisen i den tekniska undersökningen av mannens fysiska tillstånd.

Efter att ha tagit kontakt med en medicinsk expert på förgiftningar lossnade utredningen. Hårprover från mannen lämnades på analys för att undersöka om det fanns spår av eventuellt giftiga ämnen.

– Vi fick då träff på att det fanns spår i håret av nätdrogen 3-fluoroetamfetamin (3-FEA). Det är en psykoaktiv substans som numera är klassad som narkotika. Analysbeskedet blev ett genombrott i utredningen, förklarar Lena Samuelsson, utredare vid sektionen för grova brott i Storgöteborg, i ett pressmeddelande från polisen.

Mannen har uppgett för polisen att sambon givit honom en vätska som hon hävdade var koleravaccin strax innan han fick de kraftiga kramperna.

– De skulle iväg på en resa, därför drack han vad han trodde var vaccin, säger Niklas Högdén.

Nu åtalas mannens sambo, och hon har suttit häktad sedan maj i år på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Kvinnan är skriven i Örebro och har tidigare arbetat i Västerås, där polisen gjorde en husrannsakan på arbetsplatsen i samband med att hon greps.

Misstänks också för ekonomisk brottslighet

Den misstänkta kvinnan åtalas också för ekonomisk brottslighet. Det gäller fall av urkundsförfalskning eftersom hon försökt göra sig till förmånstagare för mannens försäkringar. Hon ska även ha skaffat kreditkort i mannens namn,  som hon sedan har använt för egen konsumtion.

Hon har också låtit bli, enligt åtalet, att betala mannens räkningar varpå han hamnat hos Kronofogden med flera obetalda räkningar.

Dessutom åtalas hon för urkundsförfalsking och förskingring i samband med en bouppteckning gällande hennes tidigare sambo som avled 2016, en man som har koppling till Borås.

Försvarsadvokaten: Hon försöker hålla sig stark

I ett mejl skriver den åtalade kvinnans försvarsadvokat, Lena Wiström Klingefjäll, att hennes klient tycker att det är fruktansvärt att sitta häktad och åtalad för ett så allvarligt brott.

– Men hon mår under omständigheterna väl och försöker hålla sig stark, skriver Lena Wiström Klingefjäll i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta giftmordsförsöket

Mer i ämnet