Försökte förgifta sambon – döms till 10 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kvinnan fick hennes sambo bara ett koleravaccin inför en resa. I stället handlade det om en narkotikaklassad drog som hon hade köpt via nätet.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt kvinnan, som tidigare bott och arbetat i Västerås, till tio års fängelse för bland annat mordförsök, bedrägeri och förskingring.

Det var i mars förra året som kvinnan och hennes dåvarande sambo planerade en resa till USA. Kvinnan påstod att de var nödvändigt att vaccinera sig mot kolera inför resan och förberedde ett glas med ”dukoral” till mannen . En stund efter att han druckit upp började han må riktigt dåligt. Grannarna hörde hur han skrek och ambulans tillkallades. På sjukhuset uppvisade sambon en oklar, akut medvetslöshet med kramper, hög feber och cirkulationspåverkan. Blodprover talade mot en akut infektion som underliggande orsak. Sambon sövdes ned och lades i respirator. Han skulle behöva sjukhusvård i flera månader.

Misstänkta giftmordsförsöket

Mannen misstänkte tidigt att kvinnan hade förgiftat honom men han uppfattades som paranoid och psykotisk. Vården kunde inte förklara vad som hänt. Drogtestet som gjordes på sjukhuset gav inget resultat men när ett hårtest gjordes i samband med att utredningen startade hittade man substansen 3-FEA som är en typ av nätdrog.

Därefter tog polisutredningen fart. Man hittade beställningen av drogen som gjorts på mannens dator när han inte var hemma samt betalningen som gjorts från kvinnans telefon. Undersökningar av kvinnans dator visade också att hon gjort flera sökningar rörande dosering och överdosering av 3-FEA.

I domen skriver rätten att kvinnans trovärdighet sjunkit då hon flera gånger varit oärlig. Exempelvis har hon ljugit om sitt yrke och sagt att hon är psykolog istället för beteendeterapeut. Hon har också sagt att hon jobbar på arbetsplatser som inte existerar. Särkilt allvarligt ser rätten på omständigheterna kring mordförsöket som de menar var planerat, genomtänkt och utfördes i den närståendes bostad, en plats där han borde känna sig trygg.

Förutom fängelsestraffet ska kvinnan också betala skadestånd till mannen på 278 695 kr. Hon döms även för en förskingring som hon gjorde i samband med att hennes tidigare man dog. Innan dödsboet fördelades förde hon över över 50 000 kronor från mannens konto till sitt. Pengar som hon nu ska betala tillbaka till mannens anhöriga.

Kvinnan nekar till mordförsöket men har ännu inte bestämt om hon tänker överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta giftmordsförsöket

Mer i ämnet