Kvinna åtalas för att ha kört bil med mobil i handen. Foto: TT

Kvinna körde bil med mobil i handen – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig kvinna hade mobilen i handen när hon körde bil i centrala Mellerud. Då slog polis till. Nu åtalas hon enligt den nya mobillagen.

Den 1 februari trädde den nya lagen i kraft som gör det otillåtet att köra fordon med mobiltelefon i handen. Polisen verkar ta lagen på allvar och nu börjar de första åtalen ramla in på trafikmålsenheten i Karskrona som handhar alla trafikmål i Sydsverige.

– Vi har fått in några stycken den här veckan, säger Stina Brindmark, kammaråklagare vid trafiksmålenheten i Karlskrona.

Erkände på plats

Ett av åtalen gäller en 27-årig kvinna som polisen fick syn på när hon körde bil i centrala Mellerud. Enligt polisen höll hon mobilen vid örat medan hon själv uppgav att hon skulle kolla vad klockan var. Oavsett höll hon mobilen i handen vilket numer inte är lagligt. Nu åtalas hon vid Vänersborgs tingsrätt för brott mot trafikordningen.

– Hon erkände på plats, så det är inga konstigheter, säger Stina Brindmark.

Ännu inget prejudicerande fall

Normalt sett brukar det endast bli ett strafföreläggande vid bötesbelopp, men eftersom det saknas vägledande avgöranden så skickas samtliga ärenden till en början in till tingsrätten.

– Det finns inga prejudicerande fall så då får tingsätten ta fram ett förslag på bötesbeloppet, säger Stina Brindmark.

Förväntar ni er många ärenden?

– Jag kan tänka mig att polisen är mer uppmärksam nu i början, inte minst för att bilisternas beteende ska ändras, säger Stina Brindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.