Foto: TT

Nu är det färdigsurfat vid ratten

Publicerad

Att köra bil och Facebooka samtidigt är nu ett minne blott. I alla fall om bilisterna följer det nya utökade mobilförbudet.

– Finns ingen vits att förbjuda mobiltelefonerna, säger Adam Chelly från Göteborg.

Från och med nu är det helt förbjudet att hålla mobilen i handen medan du kör, oavsett om du ska svara på ett samtal, läsa ett sms eller gå in på sociala medier.

– Vi har sett att det är ett antal människor som är ute och vinglar på vägen som vid en kontroll inte visar sig vara påverkade av någonting. Då tror vi ofta att det är så att de sitter och fipplar med telefonen, säger Tommy Nyman, polisens presstalesman.

”Onödig lag”

Reaktionerna på det nya förbudet är blandade visar det sig när SVT Nyheter Väst ger sig ut på stan för att prata med folk. Vissa välkomnar förbudet, medan andra ser det som onödigt.

– De flesta bilar har inbyggd teknologi i alla fall, i form av skärmar. Så det är ingen vits att förbjuda mobiltelefonerna , säger Adam Chelly.

Han säger att han ofta kör med mobiltelefonen i handen, och har inte varit med om några olyckor. Enligt honom är den nya lagen onödig.

Men Lena Kronvall håller inte med. Hon välkomnar lagen och tycker att de som sitter med telefonen i handen när de kör utsätter både sig själva och andra för fara.

– Det är krockar varje dag och jag tror många beror på mobilanvändningen faktiskt, säger hon. 

2.000 kronor i böter

Den nya lagen innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka.

Straffet kan bli uppemot 2.000 kronor i böter.

– Man tappar väldigt mycket uppmärksamhet om man sitter och använder mobilen, säger Tommy Nyman.

Hur ska ni ta dem som bryter mot den nya lagen?

– Det kommer komma in rapporter om detta, sedan får det bli prejudikat på vilken bevisning som behövs. Det kommer dröja ett halvår eller ett år innan vi vet.

FAKTA: Utökat mobilförbud

Den 1 februari 2018 ändras trafikförordningen. Enligt den får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Regeln är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

Regeln gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Källa: Transportsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.