Polispatruller utanför Coop i Bäckebol, där en misstänkt kvinna greps av polisen. En sex månader gammal flicka försvann utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Drygt två timmar senare uppgav polisen att hon återfunnits välbehållen. Foto: TT

Tog bebis och barnvagn – kvinnan döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande

Uppdaterad
Publicerad

Rätten gick på åklagarens linje och dömde den 39-åriga kvinna som fört bort en bebis i sin barnvagn till två års fängelse.

Rättegången hölls under tisdagen och domen kom redan samma dag.

– Tingsrätten tog knappt en timme på sig att bestämma detta. Det var en oväntat snabb dom, säger SVT:s reporter Anders Hagström, som var på plats under rättegången.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Det blev som åklagaren yrkat på: Två års fängelse för olaga frihetsberövande, samt två fall av ringa narkotikabrott. Kvinnan döms även till att betala 12.000 kronor i skadestånd till bebisen.

”Viktigt för att kunna gå vidare”

Målsägarbiträdet Ewa Backman välkomnade domen å familjens vägnar.

– Att i dag möta den tilltalade som har orsakat familjen en sådan stor skada har självklart varit en känslomässigt väldigt svår situation. Att nu detta avslutas med en fällande dom och att familjen då har möjlighet att gå vidare är väldigt viktigt för dem.

Kvinnan har från början erkänt att hon tog barnvagnen, men vidhöll genom rättegången att hon inte märkt att det låg ett barn i den. Hennes förklaring var att hon skulle ha den för att frakta saker i.

Likgiltighetsuppsåt

Den förklaringen godtogs dock inte av tingsrätten som anser att kvinnan trots detta har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

En enig rätt ansåg att kvinnan måste ha insett att det fanns en risk att det låg ett barn i vagnen och konstaterar att hon varit likgiltig inför frågan då hon inte kontrollerade om den var tom.

Under rättegången berättade kvinnan att hon blev ”livrädd” när hon upptäckte att det låg ett barn i vagnen och att hon därför lämnade barnvagnen på en parkering i hopp om att den skulle bli upptäckt.

Det var något som tingsrätten inte tog hänsyn till när domen meddelades efter bara en timmes överläggningar på tisdagen. Rätten anser att kvinnan inte har gjort något för för att försäkra sig om att bebisen skulle komma till rätta och att hon måste ha insett att det funnits en risk för att det lilla barnet inte skulle komma tillbaka till sina föräldrar.

Bebisen utsattes för fara

Vad gäller straffets längd, fängelse i två år, har rätten tagit hänsyn till barnets ålder och att den lilla flickan utsattes för ytterligare fara genom att lämnas ensam ute på parkeringsplatsen.

Det var den 22 januari som kvinnan tog bebisen. Mamman hade gått in på förskolan för att hämta ett äldre syskon, och den sex månader gamla flickan sov i sin barnvagn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Mer i ämnet